Slide
Slide

София. Правителството одобри 997 850 лева за 2 577 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Придружават ги 274 учители или други педагогически специалисти. Това са заявките, одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН) до 30 юни т.г. вкл.

Слънчев бряг и Златни пясъци посрещнаха първите ученици от програмата „Отново заедно“, едно от децата видя морето за първи път в живота си

Финансирането се отпуска по бюджетите на общините. Парите ще стигнат до  училищата следващата седмица. Средствата се разпределят между 103 училища – 95 общински и 8 държавни. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

Междувременно МОН получава много нови заявки за участие в „Отново заедно“. От 1 до 8 юли т.г. вкл. са одобрени още 238 училища с 6271 ученици и 664 ръководители на групи. След 8 юли т.г. до момента са поискали да се включат нови 140 училища. Техните документи се обработват в момента. За финансирането на тези пътувания ще има следващо постановление на Министерския съвет.

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по „Отново заедно“ продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията