София. Всички пристигащи в Португалия от полунощ – 00:00 ч. на 15.02., независимо от гражданството, трябва преди качване в самолета да представят негативен резултат от PCR-тест, направен 72 часа преди това.  Изключение се прави само за деца до 24 месеца, съобщават от МВнР.

Португалският град Брага бе обявен за най-добрата европейска дестинация за 2021 г.

Онези граждани на Европейския съюз, на държавите от Шенгенското пространство, на трети страни с право на пребиваване в Португалия и акредитираните в страната дипломати, които в нарушение на изискването са допуснати до полета без отрицателен PCR-тест, при пристигане ще бъдат упътени от компетентните органи да направят тест за собствена сметка на летището, където трябва да изчакат резултата. За нарушението те носят и административно-наказателна отговорност, съгласно португалското законодателство.

Външно министерство: Великобритания въвежда по-строги мерки при влизане в страната от 15 февруари 2021 г.

Пътниците,  които пристигат в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или държави от Шенген с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (Чехия, Словения, Испания, Естония и Латвия), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването в самолета, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, след пристигане в Португалия. Изключение от задължителната карантина се прави само при наложителни пътувания и престой в страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билет за обратно връщане.

Куба въведe по-строги правила за влизащите в страната чуждeнци

Всички пътници, които влизат в континенталната част на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или преминават транзит, трябва да попълнят формуляр: HTTPS://PORTUGALCLEANANDSAFE.PT/PT-PT/PASSENGER-LOCATOR-CARD

Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Мадейра и Порто Санто

Всички пътници с полети от чужбина, които имат отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, могат да продължават към своя адрес на пребиваване след представяне на съответния предварително попълнен формуляр на HTTPS://MADEIRASAFE.COM 
Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което продължават към мястото на настаняване и там ще останат в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на 12 часа.

В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат:
1) да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване; или
2) да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали.

Кипър начерта 9 мерки за привличане на туристи и бързо възстановяване на туристическата си индустрия

В тези случаи, разходите за настаняване са за сметка на пътника.
Изключения се правят за деца до 12 години, пътници снабдени с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта.

Всички пътници, пристигащи в Мадейра или в Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн HTTPS://MADEIRASAFE.COM в рамките на 48 часа преди полета.

Доказателство за попълнения формуляр трябва да се представи на пунктовете при пристигането.

Азорски острови

Всички пътници, които заминават за Азорските острови, трябва да попълнят формуляр онлайн HTTPS://MYSAFEAZORES.COM в рамките на 72 часа преди полета. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област.

При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, както и пътник, снабден с медицински документ, че същият е излекуван от COVID-19 преди по-малко от 90 дни.

Хотелите на RIU в България с голяма екстра за семейства с две деца до 12 г. за Лято ‘2021! Въвеждат и безплатна анулация до деня на пристигане

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Посолството в Лисабон на телефони: +351 213 976 364, +351 213 976 367 и +351 933611337 или на е-мейл адрес: Embassy.Lisbon@mfa.bg
Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията