Slide
Slide

Пловдив. Туристическият бранш в Пловдив е изправен пред сериозни затруднения заради коронавируса и мерките за ограничаване на разпространението му. Във всички хотели се отменят резервации. Подготвени събития сe отлагат за неопределено време. От бранша очакват туристическата криза да нанесе сериозни финансови щети, информира БНТ.

В доскоро работещия на пълни обороти хотел на Тони Симидчиева стаите са празни. Обичайните за сезона италиански туристи, този път няма да гостуват в Пловдив.

Тони Симидчиева – хотелиер: Като погледнем имейла си – само анулирана резервация, анулирана резервация – това вече не е фантастичен филм или филм на ужасите, а една реалност.

В деловата програма на големите пловдивски хотели вече са отменени семинари, събития, конгреси. Ръководствата обсъждат и пускане на част от персонала в платен годишен отпуск.

От две седмици Виолета е на работа в голям пловдивски ресторант. Дори когато няма клиенти, спазва новия професионален стандарт.

Виолета Спасова – сервитьорка: Мием си ръцете, спазваме по-добра хигиена на работното място, бършем повече, стараем се да елиминираме рисковете.

Но заради ограниченията Архитектурният резерват „Старинен Пловдив“ остава безлюден за часове.

Йоан Балджиев: От картината, която беше преди две седмици пълна с живот, остана само спомен, няма нито един клиент днес.

Щетите за туристическия бранш са невъзможни за прогнозиране – смятат хотелиери и ресторантьори. И вече се подготвят за ограничаване на загубите.

Тони Симидчиева – хотелиер: В един момент човек е по- добре да спре и да не работи и не прави разходи, отколкото да работи.

Според Антоанета, която се връща от Австралия, притесненията на хората са основателни, но коронавирусът не е причина да се живее в страх.

Антоанета: Пътувахме от далеко – мисля, че в България най-много се усеща тази паника от това, което видях по света.

Следващите шест месеца нищо не може да бъде планирано – смятат хотелиелите и ресторантьори в Пловдив. И се подготовят да работят „Ден за ден“.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията