ОБТ: Заповедта за задължителна карантина гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите
ОБТ: Заповедта за задължителна карантина гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Заповедта за задължителна карантина гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги. Това се казва в официална позиция на Обединение „Бъдеще за туризма” .

Позицията на ОБТ

“Обединение „Бъдеще за туризма” изразява своето недоумение и решителен протест срещу обнародваната снощи Заповед РД-01-167/12.03.2021 г. на Министъра на
здравеопазването (С пълния текст на Заповед № РД-01-167/12.03.2021 г. можете да се запознаете тук), с която се въвежда задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR-тест за влизащите от Африка пътници. Този документ, издаден в петък вечер, ни сварва неподготвени и изправя пред стрес всички туроператори, които извършват изходящ туризъм. Заповедта влиза в „12 без 5″, въпреки многобройните писма, които сдружението изпрати до Министъра на здравеопазването и до Главния държавен здравен инспектор. В тях обяснихме защо подобни решения, налагани неочаквано без гратисен период, водят огромни загуби за икономическите субекти в бранша и ни конфронтират с клиентите. Всичко това бе обяснено и на среща с проф. Ангелов с Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма”, преди десетина дни.

Абакс излезе с официална позиция относно новата заповед на здравния министър

Заповедта за задължителна карантина на практика гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги.

Намираме заповедта за необоснована, тъй като ние следим резултатите от лабораториите на нашите клиенти. За трите месеца, в които се организират чартъри до Занзибар, има само един наш клиент, който е поканен за повторен тест и неговите резултати все още не са ни известни. Всички останали тестове са отрицателни.

Намираме заповедта, която цели да предпази населението от нигерийския и южноафрикански варианти на вируса, за абсолютно неприложима, тъй като тези мутации вече циркулират из цяла Европа. Ако с нея се цели подобен ефект, би следвало да се прилага и за пътниците по редовните линии, особено за Великобритания, Испания и Португалия и други страни, засегнати от африканските щамове. Заповедта не е прецизирана и по отношение на лицата с поставени две ваксини. Те също ли подлежат на карантина. Карантинирането обрича планираните и предплатени пътувания освен до Занзибар, но и до други дестинации – Кения, Египет, Мароко и Тунис, които бяха очаквани от клиентите.

От 15 март Турция въвежда ново изискване за влизане в страната през въздушните граници

Категорично протестираме срещу налагането на подобни забрани, които влизат в сила без необходимия гратисен период, в който да се преструктурираме и поне малко да намалим загубите си. Настояваме за премахване на карантината за лица с отрицателен PCR-тест. Считаме, че заповедта няма да постигне очаквания здравен ефект, но със сигурност ще доведе до катастрофални психологически и икономически последствия”, пишат от Управителния съвет на Обединение „Бъдеще за туризма”.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията