Slide
Slide

София. За всички пътувания до Италия, Франция, Испания, Германия и Румъния, може да се иска възстановяване на платените суми, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

„С туроператорите говорихме, с авиокомпаниите, те самите обявяват на сайтовете си и ни информираха и нас, че до 48 часа от датата на почивката всеки може да възстанови на 100 процента сумата, която е платил. Така, че заедно с бранша търсим тези балансирани решения и общи, които касаят, както потребителите, така и самите тях като икономически оператори“, каза тя пред БНР.

Туристическият бранш иска отстъпки

Туристическият бранш днес поиска специални отстъпки от държавата, за да се справи с проблемите в сектора породени от ситуацията с разпространението на коронавируса. Големите туристически сдружения в страната отчитат 75 процента спад на продажбите на туристически услуги. С този аргумент настояват за данъчни и социални облекчения.

Туристическите организации са внесли призив към правителството българската държава да поеме разходите за социални осигуровки по изплащаните трудови възнаграждения за срок от 12 месеца, считано от 1 април. Безлихвено отсрочено плащане на ДДС и на местен данък и такса смет за 12 месеца от 1 април.

Осигуряване на целеви финансов ресурс не по-малък от 200 милиона лева от Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към търговските банки. Мораториум по влизане в сила на Наредба Н 18 за една година от 1 август.

Инициирана от българското правителство на финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш в България чрез използване на европейски средства.

Туристическият бранш настоява за незабавни мерки за намаляване на негативните последствия от ситуацията с коронавируса с цел съхраняване на работни места и предотвратяване на фалити на фирмите в сектора. Туристическите организации настояват още за създаване на национален икономически щаб към МС за изработване на работещ икономически план за следващите 12 месеца за туристическия и транспортния сектор, както и специален работен формат на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента.

Обсъждат се законодателни мерки за компенсиране

Министър Ангелкова съобщи още, че се обсъждат законодателни мерки, с които да бъде компенсиран туристическият бранш, който търпи големи загуби заради кризата с разпространението на коронавируса.

„Буквално в рамките на десетина дни назад започнаха изключително сериозна отмяна на резервациите. Бих искала да кажа, че разбирам сектора, но от друга страна виждате какво е положението в страната. В момента се обсъждат с министъра на икономиката, министъра на транспорта, разбира се, вицепремиерът Дончев, така и с представителите на парламентарните комисии, които са членове на отделните комисии, а какви са възможните законодателни мерки, които бихме могли да предложим, така че да не се счупи бюджета и да не се счупи като цяло икономиката“.

БСП: Държавата да финансира ваучери за почивка

Като мярка за подпомагане на туристическия бранш БСП предлага държавата да финансира ваучери за почивка у нас.

„Не са достатъчни патриотичните призиви за почивка на българите в родните курорти. Чрез ваучери за почивка в България, за работещите в икономиката и за заетите в публичната администрация ще се стимулира пряко интереса за принос към икономиката ни. Общественото очакване изисква да стане публично известен, достъпно разяснен конкретен план за овладяване на кризата и последствията от нея“, каза той.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията