Slide
Slide

Варна. Фрапорт България официално положи подпис на Меморандум за сътрудничество и партньорство с висши училища и други представители на местния бизнес. Съвместната инициатива, ръководена от Община Варна, има за цел да подпомогне развитието на Варна като „Град на знанието“ и да осигури устойчиви връзки между всички заинтересовани страни в общността, които чрез съвместни действия са поели ангажимента да ребрандират града, като го трансформират в модерен, зелен и високотехнологичен в областта на транспортът, туризма, медицината, ИТ и морската индустрия.

Добри новини за желаещите да почиват в Турция! Чартърите започват от 4 септември, цените паднаха значително, а туроператори поемат PCR тестовете на туристите

Участие в официалната церемония взе Димитър Костадинов, Директор на летище Варна, който в негово изказване сподели „Въпреки, че годината и летният сезон са изключително предизвикателни за летището, ние работим усърдно и полагаме големи усилия да запазим важната роля, която имаме в местната общност. Спазваме всички наложени правила и противоепидемични мерки с цел да подобрим преживяването на пътника и осигурим безопасен престой на летището. Въпреки, че спадът на трафика е значителен -57% за летище Варна от началото на годината до края на м. юли и -73% за летищата Варна и Бургас заедно за същия период, ние сме оптимисти и още по-ангажирани да си партнираме с местната общност за да можем заедно да укрепим позицията, достъпността и свързаността на град Варна, като по този начин да осигурим дългосрочното развитие на града.“

Край на немски пазар за курортите на север, започна анулиране на полети и резервации

Макар и отчетеният спад на пътническия трафик през летните месеци, броят на пътниците на летище Варна нарасна от над 12 000 обслужени през май до над 31 хиляди през юни и над 103 хиляди предходният месец. На летище Бургас са обслужени над 1 500 пътници през май, над 6 200 юни и над 121 хиляди миналият месец. 

Резултати м. юли 2020г. 

Летище Варна

През м. юли са извършени общо 1 103 редовни и чартърни полети, което е спад от -59% спрямо миналата година. През същия месец са превозени над  24 700 пътника с чартърни полети от/до: Австрия, България, Чехия, Германия, Литва, Полша, Русия и Украйна.

По брой пътници Топ 10 класация на дестинациите обслужени от Летище Варна през м. юли са: Германия, България, Полша, Обединеното кралство, Чехия, Нидерландия, Австрия, Белгия, Люксембург и Кипър.

Най-важните новини от туризма за област Варна тук

Летище Бургас

През м. юли са извършени общо 1 160 редовни и чартърни полети, което е спад от -78% спрямо миналата година. През същия месец са превозени над  46 300 пътника с чартърни полети от/до: Белгия, България Чехия, Дания, Германия, Литва, Холандия и Полша.

По брой пътници Топ 10 класация на дестинациите обслужени от Летище Бургас през м. юли са: Полша, Чехия, Германия, Обединеното кралство, България, Холандия, Украйна, Белгия, Дания и Австрия.

“Предвид променящите се нива на заболеваемост в страната и рестрикциите от различните държави при пътувания от/до България e изключително е трудно да се направят точни прогнози, дори и за текущия месец, защото ситуацията е изключително динамична. Очаква се тенденцията от месец юли да се запази, с възможно минимално подобрение на спада на трафика предвид новостартиралите 9 нови целогодишни дестинации на Wizz Air на летище Варна,” добави летищният директор.

Най-важните новини от туризма за област Бургас тук

Пътуващ репортер на bgtourism.bg обикаля света, през септември започва новата ни рубрика „Пътуване между редовете“

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията