Slide
Slide
Slide
Slide

Атина. През този летен сезон Гърция иска да отбележи рекордни успехи в сферата на туризма. Но Сотирис Цуганелис, който има два хотела на остров Миконос, е скептично настроен. Резервациите вече са надхвърлили нивата отпреди пандемията, островът очаква нов посетителски рекорд. Това обаче е само едната страна, посочва Цуганелис. И добавя: „Търся трескаво персонал“.

Спешно се търси работна ръка за лятото

Неговият случай съвсем не е единичен – острови като Миконос, Санторини, Парос или Кос очакват огромен брой туристи, но навсякъде липсват готвачи, келнери, камериерки и бармани. В сферата има 50 000 незаети работни места, съобщават от Съюза на гръцките туристически фирми. Особено много кадри се търсят на Халкидики, Крит, Родос, Санторини и Миконос.

Трудностите при намирането на персонал са поне на пръв поглед изненадващи, тъй като в момента безработицата в Гърция (12,8%) е най-високата в ЕС. По официални статистически данни към 603 000 души в Гърция са без работа.

Както пишат германските издания RND и „Кьолнер Щатанцайгер“, две са основните причини за проблемите при намирането на кадри в туристическия бизнес. Едната е свързана с пандемията: по време на локдауна през 2020 година много служители от сферата си потърсиха работа в други отрасли. В повечето случаи сега те получават по-добро заплащане, а и не работят само сезонно, поради което не обмислят да се завърнат в туристическия бизнес. Втората причина е ниското заплащане и лошите условия на труд. Работата в туризма не е атрактивна най-вече заради продължителното и нерагламентирано работно време, което не намира отражение в заплащането.

От 1 май правителството увеличи размера на минималната работна заплата от 663 на 713 евро бруто. Но инфлацията тутакси „изяжда“ увеличението: през април тя достигна 10,2 процента, което е най-високото ѝ равнище от 27 години насам. Към всичко това трябва да се прибавят и високите наеми по курортите, където собствениците предпочитат да предоставят имотите си на туристи, поради което местните работници просто не могат да си намерят жилище на умерена цена.

Търси се решение

От гръцките министерства на труда и на туризма обявиха, че търсят решение. До края на май хотелиерските и ресторантьорските фирми трябва да обявят пред Агенцията по труда всички свободни работни места. Оттам нататък властите трябва да им предложат квалифицирани кадри до средата на юни. Планирано е и създаването на национална електронна трудова борса. Източник DW

Сподели публикацията