Slide
Slide

Санксенксо. През последните седмици концесионерите на плажове търсят най-добрата форма за посрещане на туристи и осигуряване на максимална безопасност. Едни предлагат чадърите с шезлонги да бъдат отделени самостоятелно с клетки от плексиглас, други разделетя чадърите на големи разстояния, а трети правят организация с клетки от въжета и колчета. Един от най-посещаваните плажове в Испания – Силгар в община Санксенксо (Галисия, Испания), представи План за адаптация и безопасност на плажа си за Сезон 2020. Местните власти са взели мерки, за да може жителите и гостите на града да се наслаждават на красивия плаж, който обичайно е много претъпкан. Предложението на испанците е с цел да се гарантира максимална безопасност за здравето на летовниците и спазване на разстоянията, препоръчани от здравните експерти.

Предложеното решение се състои в разделяне на плажа на 5 сектора, които ще разполагат с персонал, който да улеснява местоположението му за потребителите, поддържайки протоколи за безопасност на здравето по всяко време.

Всеки сектор ще има различен цвят и ще бъде съставен от стотици 3×3 метра клетки, които в зависимост от броя на хората могат лесно да бъдат разширени чрез добавяне на 2, 3 или 4. Клетките ще бъдат от дървени колове, приковани към пясъка и съединени с въжета, които могат лесно да се преместят в зависимост от броя на хората.
Новото управление на плажа резервира 2 надлъжни ленти за настаняване и услуги:

• Ивица между морето и първата линия от клетки ще бъде предназначена за детски площадки – ширината й ще варира между 7 и 30 метра в зависимост от прилива и отлива.

• В задната зона, между последната мрежа на решетката и стената на Paseo de Silgar, е запазена 8-метрова лента за различни услуги като тоалетни, спасителен модул и зона за отдих.

• Плажът ще има 4 перпендикулярни достъпа с ширина 6 метра, които ще бъдат от стената до първата линия на плажа. На всеки два реда решетки ще има успоредни коридори с ширина 3 метра, за да се улесни влизането и излизането на къпещите се. Всяка решетка е отделена от съседните с разстояние 1,5 метра, през което в никакъв случай няма да бъде възможно да се преминава.

Капацитет на клетката

Санитарните препоръки определят място за безопасност от 4 квадратни метра на човек, което в Силгар е надвишено, вариращо от 4,5 до 5 метра на човек. Всички решетки са 9 м2, но за всяка добавена 4,5 м2 се получават повече, отколкото съответства на безопасното пространство, което ги разделя.
• 1 клетка (9 м2) 2 души
• 2 клетка (22,5 м2) 5 души
• 3 клетка (36 м2) 8 души
• 4 клетка (49,5 м2) 12 души

Общо плажът на Силгар ще има 780 квадрата, което означава капацитет, който може да варира между 1560 и 2340 души, което означава между 50 и 75% от капацитета в сравнение с предишното лято. В обобщение, Санксенксо иска да направи всичко по силите си, за да предложи най-добрите гаранции за безопасност и хигиена на посетителите. „Ние работим за това да се чувстват толкова сигурни и добре обгрижвани, колкото у дома си“, казва кметът Телмо Мартин.

Габриела Тодорова

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията