Slide
Slide

Бойко Борисов изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон.

София. Предстои  разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г., заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов.

„Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата“, уточни Николова. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.

Министерство на туризма започва изплащане на държавната помощ от 51 млн. лв.

„Да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. Още от сега да могат туристите в Европа, а и не само в Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си“, изиска премиерът Борисов. Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират активно със създаването на този план, с който да се гарантира реализирането на летния сезон.

Марияна Николова поиска концесионерите и наемателите на плажовете да намалят цените на чадърите и шезлонгите за сезон Лято 2021

40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката  „Запази ме“ за затворените бизнеси. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в рамките на работното съвещание. „Осигурили сме още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход“, каза още Сачева. Тя уточни, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на месец май.

Министър Сачева докладва, че ще  продължи и изплащането компенсации на родители, чиито деца се обучават в дистанционна форма на обучение заради пандемията. „До този момент на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили около 39 милиона лева за 42 000 семейства.  Разполагаме с още 30 милиона лева, които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца“, допълни още Сачева.

По време на работното съвещание министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Марияна Николова проведе работна среща с представители на туристическия бизнес и МВнР

В рамките на работното съвещание министър-председателят Бойко Борисов изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон. Премиерът Борисов добави, че са осигурени средства и за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. Дотогава е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията