Slide
Slide

София. По време на извънредното положение миналата година с промени в Закона за здравето бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с минимум 50% при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности. Продължаващата и задълбочаваща се криза, породена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните власти спрямо гражданите и бизнеса налагат подобен тип подпомагащи мерки да бъдат заложени и за летен сезон 2021 г. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с представители на концесионерите. Според нея е наложително да бъдат въведени законодателни промени през настоящата година както по отношение на концесионерите и наемателите на морски плажове, така и спрямо плажуващите, търпящи също финансови загуби от кризата.

Марияна Николова проведе работна среща с представители на туристическия бизнес и МВнР

Друга важна стъпка е концесионерите и наемателите да имат възможност да намалят цените на чадърите и шезлонгите, като самите те определят размера на намалението с оглед търсенето, информира министър Николова. Тя поясни, че в срок до 1.06.2021 г. или в срок от 10 дни от влизането в сила на съответния договор концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление на плажни принадлежности.

Презареждане в Родопите: СПА хотел Орфей пуска нова програма от май 2021 г.

Вицепремиерът посочи още, че друга мярка, която следва да бъде повторена през настоящия летен сезона на 2021 г., е предоставянето на възможност на концесионерите и наемателите да разполагат с допълнителна търговска площ, която да е с максимален размер 4 на сто от площта на съответния морски плаж.

Откриват се процедури за възлагане на концесия на морски плажове в общините Варна, Созопол и Аврен

Предлагаме за всички концесионери и наематели предвиждането на краен срок за заплащане на концесионното им възнаграждение, съответно на наемната им цена, който да е различен от предвидения в договорите им – до 31.10.2021 г., заяви министърът. Тя уточни, че изтеглянето на падежната дата в края на летния сезон е оправдано с оглед генерирането на приходи от посетителите на плажовете през летния сезон, което ще спомогне на концесионерите и наемателите да посрещнат своите финансови задължения.

Belchin Garden SPA & Wellness – хотелът, превърнал Белчински бани в най-предпочитаната СПА дестинация

Ще потърсим съдействие от Здравното министерство и за въвеждане на противоепидемични мерки за ползване на морските плажове по време или след отмяна на епидемичната обстановка в Република България, особено през летния сезон на 2021 г., каза вицепремиерът. И поясни, че концесионерите и наемателите следва да спазват противоепидемичните мерки, за да осигурят безопасността на живота и здравето на посетителите и да изградят образ на българския туризъм като сигурна и надеждна дестинация. Защото всяко нарушение има силен негативен ефект върху общата оценка за реализираната почивка и рефлектира върху цялостния имидж на предоставяните услуги, подчерта министърът.

В СПА хотел „Аугуста“ в Хисаря изготвиха специално пролетно предложение с грижа към здравето и настроението на гостите си (снимки+видео)

По време на дискусията представителите на бранша поставиха въпроса за промяна в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри трябваше да е 20 метра. Те информираха, че вече са започнали записвания за Великден и посочиха, че ще е полезно за тях да имат повече яснота и конкретика за възможностите за пътувания около празника.

Хотел в Боровец: Ски и СПА до края на месеца на цена от 62 лева по случай 8 март

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията