Slide
Slide

Ограниченията обаче няма да важат за Великобритания

Вашингтон. Съединените щати спират влизането на своя територия на пристигащи от европейски страни чуждестранни граждани заради епидемията от коронавируса. Крайната мярка влиза в сила от петък. Тя е за срок от 30 дни и не важи за Великобритания, съобщи БНР. Това обяви в специално обръщение американският президент Доналд Тръмп.

В изявлението си той посочи, че администрацията му е поела подобни мерки и спрямо Китай по-рано, като сега обвини Европа, че не е направила достатъчно за борба с вируса.

От Овалния кабинет Тръмп каза, че забраната ще бъде преразгледана, като има възможност тя да падне по-рано:

„Предприемайки ранни и строги действия, ние виждаме драматично по-малко случаи на болестта в Съединените щати, отколкото в Европа. Европейският съюз не успя да вземе същите предохранителни мерки и да ограничи пътуванията от Китай и другите горещи точки на разпространение на заболяването и в резултат в нашата страна има голям брой нови огнища, предизвикани от пътуващи от Европа. За да попречим на навлизането на нови случаи на територията ни, забраняваме всякакви пътувания от Европа за следващите 30 дни. Правилата влизат в сила в петък в полунощ“.

Американският държавен глава увери нацията, че “цялата мощ” на правителството и частния сектор ще бъдe използванa да предпази американците.

Пакет от финансови облекчения и заеми за малкия бизнес

Тръмп обяви още, че ще предприеме незабавни действия за въвеждане на финансови облекчения за работещи, които са заразени, намират се под карантина или се грижат за болни.

Американският държавен глава каза, че е дал нареждане на Министерството на финансите за данъчни преференции за определени фирми или хора, засегнати от болестта и призова законодателите също да вземат под внимание казуса Covid-19.

По последни данни заразените с новия коронавирус в САЩ са почти 1000. В понеделник те бяха около 400.

Поне 37 души са загинали в следствие на вируса, като най-голямата концентрация на починалите е в северозападния щат Вашингтон.

Федерални и местни власти в Съединените щати правят всичко възможно да уверят обществото, че заплахата от Covid-19 трябва да се вземе насериозно. Тази седмица пресконференции прекъсваха редовните програми на телевизиите с посланието, че Америка не е имунизирана и пикът в броя на заразените и смъртните случаи предстои.

„Като нация не можем да правим нещата, които правихме преди няколко месеца и няма значение дали сте в щат, в който няма случаи или има само един“, каза доктор Антъни Фаучи, един от членовете на специалната група, създадена от президента Доналд Тръмп за справяне с коронавируса.

Страховете от очаквания пик на епидемията доведоха до нов спад на Уол Стрийт. Индексът Дау Джоунс се срина с почти 1,500 пункта, докато инвеститорите очакват по-агресивни действия от правителството.

Погледите са насочени и към законодателите. Властите призовават тези със симптоми да стоят вкъщи, но тъй като не всеки служител би бил компенсиран, ако е в болничен, за някои въпросът е дали да остана вкъщи и да се излекувам, или да отида на работа, за да мога да си платя сметките“.

В САЩ няма национално законово изискване за платени болнични за част от работещите и това решение се взема от работодателя. Засегнатите са нископлатени служители, в това число сервитьори и готвачи, чиято работа е да са в контакт с обществото.

Години наред демократите се опитваха да прокарат закон за всеобщо изискване за платени болнични. Републиканците определяха подобни промени като неизгодни и ограничаващи, но със заплахата от Covid-19 позицията им се смекчава.

Президентът Тръмп заяви, че се работи над вариант за облекчение на тези служители. Според източници от администрацията и от Сената, цитирани от Ен Би Си, се обмисля въвеждане на данъчни облекчения и промяна при даването на болнични.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви:

„Ние смятаме, че помощта трябва да цели да помогне на хората, а не на корпорациите. Ние смятаме, че помощта трябва да е за тези, които са били засегнати от коронавируса  – пряко или косвено. Не смятаме, че трябва да се хвърлят пари от самолет с надеждата, че ще достигнат най-засегнатите“.

И докато законодателите търсят обща почва, американците усещат рязка промяна в ежедневните си навици. Организаторите на популярното баскетболно първенство Марч Маднес преминаха към безпрецедентна стъпка, като обявиха, че на срещите няма да бъдат допускани фенове в залите. Малко след появата на тази „шокираща“ новина стана ясно, че и NBA отменя първенството до второ нареждане.

Университети затварят врати и занятията преминават в онлайн формат, удължава се предстоящата пролетта ваканция. Отменят се концерти и фестивали.

Супермаркетите въведоха ограничения при покупка на сапуни и други дезинфекциращи продукти. На места не може да се купят повече от 10 защитни маски. В по-засегнатите части може да се видят хора, които ходят с предпазни ръкавици и такива, които избягват да се здрависват.

Случващото се оказа влияние и на работата на основни глобални институции, базирани в САЩ – ООН в Ню Йорк и Световната банка във Вашингтон.

ООН затвори врати за посетители, а Световната банка ще проведе годишната си среща през пролетта във „виртуален формат“. Банката също ограничи достъпа на всеки, който е бил в Китай, в Иран или в Италия през изминалите две седмици или проявява симптоми.

В очакване влошаване на ситуацията управляващите създадоха специална страница Coronavirus.gov с подробни инструкции за населението.

Основното послание остава – да се спазват указанията на властите

„За всички американци е от изключително значение да вземат допълнителни предпазни мерки и да упражняват добра хигиена. Всеки един от нас играе роля в победата над този вирус. Мийте си ръцете, почиствайте често използвани повърхности, закривайте лицето и устата си, като кихате и кашлятe, и най-вече – ако сте болни или не се чувствате добре, стойте у дома“.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията