Slide
Slide

Дряново. Желязко Величков Великов e основател на групата за планински преходи „Лудите мечки“, която е с безплатни водачески услуги. Администратор e на страницата на пещера „Бачо Киро“, в която е работил като главен екскурзовод 5 години. В момента работи в община Дряново като експерт в дирекция ИХП в сектор „Спорт, туризъм и младежка дейност“. Завършил е бакалавърска степен „Български език и история“ и магистърска степен – „Културно – историческо наследство“ (Културен туризъм).

Желязко Великов

„Смятам, че като един млад човек, работещ в сферата на туризма и планинското водачество, ще бъда полезен за развитието на тези сектори на национално ниво. Създадох група, която се нарича „Лудите мечки“, и ангажирах голяма маса от хора с различни професии и интереси, давайки ми възможност да придобия опит. Имам възможността да видя и усетя доста места.

Туризмът, природата, подслоните, връзката между човек и земя. Виждам в очите на хората ценности, които с общи усилия са превърнати в прехрана, но не и печалба на всяка цена. Участвайки в тези дейности, получих не малък опит, но разбрах, че има много аспекти от създаването и прилагането на политики, които трябва да опозная и науча. Като участник в този проект „Планински клуб CRAZY BEARS“ се надявам и вярвам, че ще разширя кръгозора си на познания.

И през септември в Сапарева баня ще предлагат оферта с безплатна нощувка

Също така смятам, че ще се запозная с нови идеи, които ще мога да приложа в бъдещата си работа за местно и национално ниво“, споделя пред Bgtourism.bg Желязко Великов.

Той посочва, че да се занимава човек с обществени дейности е призвание, но то трябва да се прави по възможно най–професионалния и отговорен начин. „Новите знания и умения са част от развитието на всеки един човек, решил да се отдаде на работа в името на хората“, признава Желязко, който в интервю пред нас разказва за интересната инициатива.

– Здравейте, г-н Великов! Как се зароди идеята за споделените походи в планината и каква е целта й?
– Идеята се появи във време на социална дистанция и пандемия. Целта е една – планината, споделянето й чрез дейноста на „Лудите мечки“, в която да вземат участие все повече любители на природата, екстремните спортове, туризма, алпинизма и скалното катерене.

Забелязах тенденция, в която все повече млади хора ходят на планина, но в малки групи от 2–3, затова с тази група „Лудите мечки“ целим все повече хора да се обединим. В крайна сметка смисълът е само един – споделянето. С вярата, че някой приятел ще се довери, ще тръгне с нас по Балканите, за да се радваме на красотата им заедно!


За времето, в което сме заедно. Ние сме и клуб, ние сме и група ентусиасти, но най–вече ние сме екип. След дъжд, сняг, мъгла, студ, жега знаете ли какво доставя радост в очите ми ли? Доставя го това, че събрах в тази група толкова много и различни по интереси, години, и разбирания хора, които имат една цел – любовта към планината. Мина повече от година, освен че се разрастваме, ние и пораснахме до степен, че можем да се наречем официално клуб по пешеходен туризъм „Crazy bears“.

Хотелите на Riu предлагат здраве чрез спорт на своите гости

– Къде организирахте първите преходи и каква е продължителността им?
– Първите ни преходи бяха през 2020 година, а продължителността им отнемаше от 3 до 6 часа – основно в Стара планина. Първият си преход организирахме в края на юли 2020 година, когато 13 души се изкачихме до хижа Тъжа и връх Марагидик. Там се появява и името на групата насред закачките и шегите, свързани с това, че в гората има мечки, а и с това, че приятелката ми ме нарича така. Първоначално идеята беше да се казваме гумените мечета. Но един приятел от групата се изрази „Абе, Вие луди ли сте Бе? Тази група, ако се казва така с вас няма да дойда на планина“. И така от шеги и смях достигнахме до името „Лудите мечки“, не съм и предполагал, че ще добие за толкова кратък период такава популярност, да станем разпознаваеми сред хората, когато ни срещат по планините.

– Какви хора се присъединяват към идеята Ви?
– При нас се присъединяват различни хора по възраст и по интереси. Да си „луда мечка“ е нещо прекрасно. Всеки, който има желание, може да се включи и интересът към преходите расте постоянно.

Няма сезон, който да спре „лудите мечки“, за да се зареждат с позитивна енергия на най-красивите места в България

Правят преходи, нощни преходи, нощувки не само в хижи, но и на палатки през топлите месеци, рафтинг, влизане в пещери и други събития, свързани с природата, както и походи в цяла България, като в бъдеще планираме също и в чужбина.

Абакс представи богато портфолио от програми до Египет, полетите ще бъдат от София и Варна (програми)

Луди сме до толкова, че да тръгнем подходящите хора в неподходящото време и като се върнем в нормалното, да сме толкова силно заредени, че това да ни държи седмици напред щастливи. Да се завърнеш в дивото, е сладък страх, копнеж или краста за цял живот.

– Кой е следващият път, по който ще тръгнете, за да се наслаждавате на красотата на българската природа?
– Идва есента и маршрутите ни са мега яки, няма какво да се чудим и затова празен уикенд нямаме. Нашата програма е следната:
Септември
11 – 12 септември 2021 г. – Да съчетаем полезното с приятното! Поставяне на билова колава маркировка между проход Кашана и вр. КОСИЦА ( НУЖНО Е ДА ИМАМЕ СИЛНО ПРИСЪСТВИЕ ТУК, ТОВА СЪБИТИЕ Е ВАЖНО ЗА ВСИЧКИ ПЛАНИНАРИ!)
18 – 19 септември 2021 г. – Малинова нощ с Лудите мечки, Лакатник и хижа Тръстеная (места запълнени)
24 – 25 септември 2021 г. – Видимското пръскало и ГИГАНТЪТ БОТЕВ
За Видимското достъп неограничен, за Ботев всичко е заето !
Октомври
2 октомври 2021 г. – Благотворителен поход – изкачване на връх Марагидик, заедно за Малката Алекс
9- 10 октомври 2021 г. – На 9 октомври – Национален събор на Лудите мечки с нощувка и къмпингуване на къмпинг Стринава, на 10 октомври – поход „Царството на дивите циклами“
02- 03 октомври 2021 г. – Родопа планина – панорамна площадка Орлово око и Дяволската екопътека (места има)
15, 16, 17 октомври 2021 г. – СЛАВЯНКА – Голям Царев връх и Гоцев връх
Всяка сряда нощен Черни връх

Последвайте страницата на „Лудите мечки“ ТУК и се информирайте за походите, които организират!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията