Slide
Slide

Николина Ангелкова: Финансовата подкрепа за туристическия сектор трябва да продължи и в следващите години

Живко Табаков: Туристическият бранш ще има своята заслужена финансова подкрепа

Ивайло Кожухаров: Внесеното от мен предложение беше подкрепено с цели 171 гласа, против бяха единствено от ДБ!

София. 70 милиона лeвa финансова инжекция за най-засегнатия сектор от COVID кризата вече са факт. Туристическият бизнес ще бъде подпомогнат от държавата с актуализацията на бюджета, съобщиха за Bgtourism.bg народните представители Ивайло Кожухаров от „Има такъв народ“ и Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС. Народното събрание подкрепи предложението със 171 гласа.

До късните часове на петъчния ден депутати работиха и приеха единодушно на второ четене актуализираната рамка на държавния бюджет. В актуализацията са планирани общо до 440 млн. лева за подпомагане на бизнеса и програми за заетост. От тях 350 млн. лева за запазване на заетост и за изплащане на компенсации на затворени бизнеси в извънредната епидемична обстановка. 20 млн. лева са за изплащане на компенсации на самоосигуряващи се лица, а до 70 млн. лева са за подпомагане на туризма, от които 6 млн. лева за нереализирани пътувания на туроператори и 4 млн. лева за екскурзоводи.

“60 милиона лева ще са безвъзмездните средства в подкрепа на хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти и за всички предприятия в туризма. 6 милиона лева ще получат туроператорите за възстановяване на средства към клиенти, вследствие на анулирани пътувания поради Ковид-19, а 4 милиона лева ще са за целева помощ към екскурзоводите. Внесеното от мен предложение бе подкрепено от всички, с изключение на ДБ”, заяви Ивайло Кожухаров.

„Туристическият бизнес ще бъде подпомогнат от държавата с актуализацията на бюджета. Нещо, което парламентарната група на ГЕРБ-СДС ясно постави сред своите приоритети, включително и гарантира на среща с бранша. Нещо повече! От няколко месеца използвам всяка трибуна, за да аргументирам, че тази подкрепа трябва да бъде в идните 2 до 3 години, докато секторът се възстанови“, каза Ангелкова.
Живко Табаков, който е депутат от „Изправи се. БГ! Ние идваме“ и член на парламентарната комисия по икономическа политика, иновации и туризъм коментира, че с това решение туристическият бранш ще има своята заслужена финансова подкрепа.
Живко Табаков

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията