София. България изостава от европейските страни по отношение на интелигентния туризъм, но се работи в тази насока. За пример може да се даде Варна, която всяка година участва в конкурса „Европейска столица на интелигентния туризъм“. Градът се старае да работи по четирите стълба, по които се оценява дали дестинацията е интелигентна. Това заяви Даниела Стоева – основател и управител на Тандем Травъл и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

“София също има потенциал и ако не тази година, то следващата ще има самочувствието да кандидатства в конкурса“, коментира Стоева.

По нейни думи концепцията за интелигентния туризъм е много интересна, като тя е продукт на съвремието и технологичното развитие.

“Интелигентният туризъм предвижда интегриране на информационните и комуникационни технологии в цялата верига на туристическия продукт и туризма като цяло. Отговорността към околната среда има много голямо влияние в тази концепция”.

Гостът обясни, че за да бъде една дестинация интелигентна, тя трябва да е изградена върху инфраструктура от най-съвременен технологичен вид. Стоева добави, че устойчивото развитие на дестинацията трябва да е предвидено; да са планирани мерки за повишаване на качеството на преживяване на посетителите и на качеството на живот на жителите ѝ.

Според Стоева конкурсът, стартиран от Европейската комисия, може да се използва като добър маркетингов инструмент от победителите в него, а съревнованието между дестинациите би било полезно за самите тях.

“Всеки един град може да направи необходимото, за да се превърне в дестинация за интелигентен туризъм”.

Повече по темата вижте във видео материала.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията