Срив в туризма заради коронавируса, хотелиери и ресторантьори искат незабавна реформа за подпомагане на бизнеса
Срив в туризма заради коронавируса, хотелиери и ресторантьори искат незабавна реформа за подпомагане на бизнеса
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подготвя за внасяне утре  – 12.03.2020 г. декларация до: премиера Бойко Борисов, финансовия министър Венцислав Горанов, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на икономиката Емил Николов, съобщава БНР.
Декларацията е по повод изключително тежката ситуация в туристическия бранш, създадена от бързото разпространение на COVID-19 в света и в частност нашата страна и тежките последици от нея.
В написаното до премиера и министрите се казва:

“Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ с огромно притеснение наблюдава как епидемията от корона вирус и тревожната информация за разпространението му, както и очакването България да бъде сериозно засегната, доведе до безпрецедентна вълна от анулации на резервации, различни по формат, мащаб и целеви групи събития и бизнес изложения. Част от членовете на БХРА информират за до 75% отказани резервации за месеци наред. Заведенията за хранене и развлечение се изпразниха, хотелите са пусти, а това вече обрича на пълен срив не само бизнеса във вътрешността на страната, а и летния сезон. БХРА сформира собствен кризисен щаб по проблемите с корона вируса. Членовете на асоциацията подкрепят инициативите на останалите организации от туристическия сектор, и участват във всички срещи по темата. Всичко това се оказва недостатъчно, за да бъде спасен бизнеса, запазени работните места и да се овладеят  последствията.
Ето защо членовете на БХРА се обръщат към правителството със следните искания:
Правителството да даде отговор на въпроса има ли индикации за влизане в рецесия и какви са икономическите последици до момента за българската туристическа индустрия. Да се въведе за минимум пет месечен период, считано от март 2020, облекчение за работодателите по отношение на осигуровките, дължими за работници и служители, работещи на трудови договори, в т.ч. и такива, които дължат със задна дата.
Държавата да гарантира разсрочване на изискуеми от банките суми по кредити и текущи кредитни линии. Да се осигури безвъзмездна финансова помощ на работодателите с цел запазване на работните места. Да се контролира истерията, която стига до всички ни и по всички възможни канали, която в известна степен определяме и като спекулативна.”

Настояваме за незабавна среща по конкретните ни искания“, казват още членовете на БХРА.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията