Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. Изтича срокът за общественото обсъждане за промени в Закона за туризма, които предвиждат организациите за управление на туристическите райони да станат самостоятелни и да може да развиват друга стопанска дейност, съобщи БНР.

Промените са предложени от Министерството на туризма и са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет, а крайният срок за изпращане на становища е 12 октомври.

Предвижда се деветте туристически района да станат самостоятелни и да могат да си партнират с Министерството на туризма. Те ще могат да изработват собствен бранд и продукти, за да рекламират туристическия продукт, който предлагат. Необходимостта от промени в Закона за туризма е отчетена след редица срещи с организациите.

Венелина Червенкова, директор на отдел в министерството на туризма поясни:

„Да се даде и правомощия да поддържа една база данни за туризма в района, да осъществява актуализиране на регистъра на атракциите в националния туристически регистър, който е част от единната система за туристическа информация. Също така да оказва контрол за състоянието на маршрутите за пешеходен туризъм, за планинско колоездене. Дават се повече правомощия“.

В момента деветте организации за управление на туристическите райони са регистрирани по търговския закон и членството в тях е доброволно.

Това са туристически сдружения, вписани в националния туристически регистър, общински и областни администрации, регионални музеи, природни паркове, както и местният бизнес. Те ще могат да осъществяват допълнителна стопанска дейност, но и ще подлежат на контрол.

Промените целят улесняване и подпомагане на дейността на организациите, както и да се стимулира устойчивото развитие на всеки туристически район.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията