Замъкът в Равадиново
Slide
Slide

Равадиново/Созопол. Задавали ли сте си някога въпроса колко са замъците в Европа? Не само Вие, но и най-големите специалисти в историческия и туристически бранш ще бъдат изненадани от бройката – над 100 хиляди. Само една малка част от тях обаче са успели да съхранят не само духа на старото време, но и да останат и до ден днешен символи на държавността и притегателен обект за милиони туристи от целия свят.

Какво привлича толкова много посетителите в един такъв туристически обект? Отговорът е закодиран дълбоко назад в историята. Първо, всички замъци са били в миналото крепости със съществено значение за историята на държавата, на която принадлежат. Лека полека, особено с откриването на артилерията, замъците започват да губят своята отбранителна мощ и част от тях биват напълно разрушени. Идва „носталгията по миналото“ и хората започват да си създават легенди за принцове и принцеси, за приказни герои и загадъчни истории, а естественият декор на оцелелите във времето замъци е послужил за основа за развитие и на туристическия пазар, на филмовия бизнес, както и на останалите видове изкуства.

Замъкът в Равадиново привлече вниманието на Международната гилдия на мениджърите за филмови локации в Лос Анджелис

Дори всички самурайски замъци в Япония са строени през последните 60-70 години само и само, за да има легенда и магия на привличането. Легендата и желанието на хората да търсят приказното е тайният магичен елемент на всеки един замък. Легендата носи и магията на привличане: любимата птица на краля дала името на замъка Нойшвайнщайн, испанският замък с арабско име Алказар, любовните драми във френския замък Шенонсо и много други.

Къде сме ние? За щастие в България се намира единственият новопостроен замък в Европа, който особено през последните години придоби световна известност. European Best Destinations нареди туристическата забележителност „Влюбен във вятъра“ в Равадиново в ТОП 3 на „Най-красивите замъци в Европа“. Замъкът спечели десетки международни награди за архитектура и качество на туристическия продукт и в момента е обявен от International Travel Awards за „Фамилна дестинация №1 в Европа“.

Замъкът в Равадиново постави началото на грандиозен фестивал, в който народи от цял свят представят своята култура

Естествените въпроси след всичко казано по-горе са „Къде е магията?“ и „Защо привлича толкова много посетители и то целогодишно? Магията е в неговото построяване. Сам човек – Георги Тумпалов, в продължение на над 25 години изгради камък по камък своята мечта и това дава надежда и кураж на много хора да повярват в своите мечти, както и да намерят сили да създадат и те дълго отлагани творчески планове.

Замъкът е за четвърта поредна година в категорията на „Най-добрите европейски атракциони“, заедно с Акропола, Айфеловата кула, Бъкингам и Колизеума.

Участва във всички международни форуми на големите международни организации от Туристическата организация на ООН, домакинстване на конгрес на Световния туристически Алианс до неформалните срещи на чаено парти в Бъкингамския дворец.

По инициатива на българския замък „Влюбен във вятъра“ през 2019 година в Рим се създаде Асоциация на европейските замъци, където в момента членуват над 600 замъка от Европа.

Основната цел на Асоциацията е запазване на културните и християнски ценности на Европа. Това е нашият принос не само в развитието на туризма, но и пример за обединяване на минало, настояще и бъдеще на Обединена Европа, посочват от организацията.

Сподели публикацията