София. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) съобщи, че иска спешна среща под егидата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с финансовите институции, имащи отношение към кредитирането на туристическия бранш. Това е един от най-сериозните проблеми в началото на летния сезон пред бъдещето на бранша, показват многобройните сигнали на наши членове, обяснява председателят на БХРА Георги Щерев в писмо до Николова.

С кампанията „Очакваме ви у дома“ БХРА кани българите от чужбина да почиват в България

В момента банките в България, въпреки препоръките на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум 1 година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери. Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум 4-5 години, като възстановяването на сектора ще започне чак през 2023 г., се казва в писмото. От БХРА подчертават, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. Заради епидемията банковите заеми са разсрочени за период от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна от края на есента се прие мораториум да е до 31 март 2021 г.

„България Еър“ обяви нови полети и подобрено разписание между София и Варна

„Това е изключително недостатъчно, имайки предвид факта, че през изминалата година не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, от които да погасяват задълженията, които трябва да се обслужват от май 2021 г.“, обясняват от организацията. Затова и те предлагат банките да предоговорят кредитите, като се осигурят 5-годишни гратисни периоди, време през което се надяваме да се съживи туризмът и да се стабилизират фирмите. През този гратисен период би било добре кредитите да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите-кредитополучатели.

Другото предизвикателството,през което е изправен бизнесът е липсата на оборотни средства за подготовка на сезона поради липса на ранни записвания и плащания по тях. Затова и от БХРА искат финансовите институции да им предоставят кредити за оборотни средства в размер до 500 000 евро, за да може да се подготви сезона и да се поемат разходите първите 2-3 месеца, тъй като плащанията от туроператорите по предоставените услуги са масово договаряни със срок до 2 месеца след предоставяне на услугата.

От БХРА припомнят още, че за банките туристическият отрасъл е рисков и не кредитират персонала, работещ в туризма, като не му се предоставят каквито и да са потребителски кредити, поради което той се пренасочва към други икономически отрасли. „Имайки предвид горенаписаното, очакваме в най-скоро време да насрочите среща, на която да обсъдим този толкова сериозен въпрос“,завършва писмото до вицепремиера.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията