Slide
Slide

Бургас. Бургаската регионална туристическа камара изпрати писмо до министъра на туризма, с което задава три важни въпроса относно предстоящия летен туристически сезон. Публикуваме писмото на УС на туристическата организация едно към едно, изпратено до медиите.

„Бургаската регионална туристическа камара алармира за липсата на концепция за сезон лято 2021 г. на министерство на туризма. Покрай наболелите проблеми на изходящия туризъм министерството забрави за принципа на планираност в туризма и наближаващото лято. От седмица държавите по света обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи.

Министерството на туризма обявява обществена поръчка за насърчаване на заетостта на екскурзоводите и планинските водачи

Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за  тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не  е постигнала никакъв напредък в това отношение. По този повод БРТК отправя следните въпроси към министъра на туризма, които изискват спешното разрешаване.

  1. Какви мерки се предприемат за стимулиране на туристопотока, за да се избере България пред нашите съседки Турция и Гърция, а по Черноморието пред Грузия?
  2. Туристи, желаещи да посетят страната ни, на които са поставени две дози ваксина ще могат ли да влязат в страната без да подлежат на PCR тест и карантина?
  3. Какво се предвижда за визовия режим за туристи от трети страни?

Министър Николова ясно заяви на срещата в Бургас огромното желание  на руските туристи да почиват по българското Черноморие, но утежнената ситуация по издаване на визи може да погуби още в зародиш техния ентусиазъм да изберат България пред Турция и Гърция, които полагат ежегодно усилия да стимулират руския турист към тях.

Хотелите на RIU в България с голяма екстра за семейства с две деца до 12 г. за Лято ‘2021! Въвеждат и безплатна анулация до деня на пристигане

Припомняме, че входящият туризъм реализира голяма част от приходите в сектора – 3.9 млрд. евро не само за хотелите, но и за всички съпътстващи дейности през 2019 г. С настъпването на пандемията у нас входящият туризъм търпи огромни загуби и трудности в работата си .

БРТК искрено се надява, че това няма да е поредния вик в пустото и ще се предприемат необходимите държавни мерки за подпомагане на туристическия летния сезон по Черноморието. А те трябва да започнат веднага, утре ще е късно поясняват от неправителствената организация“, се казва в съобщението на Управителния съвет на БРТК.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията