Slide
Slide

Пилотите на авиокомпанията започнаха двудневен протест

София. Днешните полети на  „Бритиш еъруейз“ от Лондон до София и обратно са анулирани, показва справка в сайта на аерогара София.

Пилотите на „Бритиш еъруейз“ започнаха двудневна стачка, недоволни от заплащането, условията на труда и стратегията на британския въздушен превозвач. Десетки хиляди пътници бяха предупредени да не отиват към летищата и да потърсят алтернативни полети за техните дестинации.

„Бритиш еъруейз“ и профсъюзът на пилотите „Балпа“ казват, че имат желание за нови преговори, но въпреки това мнозинството от полетите на компанията за понеделник и вторник бяха отменени, тъй като стачката все пак започна, защото те не успяха да се договорят за среща.

Очаква се и в сряда, денят след приключване на стачката, да има отложени полети.

В последното съобщение от „Бритиш еъруейз“ се казва, че превозвачът е готов и желае подновяване на преговорите с „Балпа“. А генералният секретар на „Балпа“ Брайън Стратън отвърна, че е време за връщане на масата за преговори, за разглеждане на сериозно предложение, което ще сложи край на спора.

Предполага се, че стачката ще струва на авиолинията 40 милиона паунда на ден.

Около 4000 пилоти участват в стачните действия и почти всички от 1600-те планирани полета няма да се състоят. Ако двете страни не постигнат споразумение през следващите дни ще има втора стачка на 27 септември.

Сподели публикацията