Slide
Slide

Остров Мартиника! Местоположение – източните Кариби, принадлежност към малките Антили (в частност) и към Франция (генерално). Планински вулканичен пейзаж, като главният вулкан Мон Пеле все още е действащ, макар да не е изригвал сериозно от 1902 г. Тогава е разрушил столицата на острова Сен Пиер.

Загинали всичките й 30 000 жители, с изключение на един.

Взривът бил 40 пъти по-силен от атомната бомба над Хирошима. Днес на мястото на града има само музей.

Пред театъра, който е бил хотел
Пред театъра, който е бил хотел

Сегашната столица е Форт-де-Франс е с внушителните 100 000 жители.  Островът е открит от Христофор Колумб през 1502 г.

Мартиника е държавата с най-много колониални забележителности на Антилите.

Сигурно, заради френското и британското активно присъствие.

Пъстрите Кариби, Мартиника
Пъстрите Кариби, Мартиника
Пъстрите Кариби
Пъстрите Кариби , Мартиника

Още  през 19 век й  викали „Малкият Париж”. Освен    криволичещите пристанищни улички и къщи с шарени фасади, впечатление прави катедралата „Сен Луи”. Тя е

нещо като клонинг на българската Желязна църква в Цариград.

След няколко унищожителни земетръса и урагана, храмът  е въздигнат наново почти целия от метал и е практически неразрушим.

Църквата "Сен Луи"
Църквата „Сен Луи“

А статуята на Сен Жорж умопомрачаващо  прилича на диджея-гей Бой Джордж.

Светецът като Бой Джордж на млади години
Светецът като Бой Джордж на млади години

Общинският театър също хваща окото с типичната си сецесионова архитектура и живителни фонтани на двора. Осъзнаваш, че в него има нещо нетипично за сцена. Полуизтрит надпис пояснява, че навремето е бил хотел. Нещата си идват на мястото.

Библиотеката на швейцарския филантроп Шьолхер, чието име на Мартиника звучи почти непроизносимо в креолско-френски еквивалент, археологическият музей на предколумбовата епоха и… гробището са най-интересните места за посетителите.

Веселото гробище на Мартиника
Веселото гробище на Мартиника

Че то си е чист Бродуей!

Мемориалният парк напомня досущ гробищата в Ню Орлиънз, където погребват с диксиленд, а вечните домове приличат на истинските – с балкончета, резбовани врати и прозорци. Няма две еднакви гробници, експлозията на бугенвилиите и олеандрите може да те ослепи. Нищо кахърно, само чиста радост от живота дори в смъртта.

А от тропическата градина Ла Саван  става ясно защо на Карибите се въдят над 8000 вида растения, от които 1600 не се срещат никъде другаде. От аромати и цветове се замайват  главите. Същото се случи и на градския пазар.

Само дето „уханието”  е на риба.

Гледката обаче подейства като противогаз. Сергиите са  истински импресии от незнайни водни животинки в абсурдно красиви цветосъчетания. Как не им е жал да ядат тази хубост?!

Пазарът в Мартиника
Пазарът в Мартиника
Пазарът в Мартиника
Пазарът в Мартиника

На 15 мин път по море е Троа Ил – курорт с безкрайни пясъци, голф-игрища, сърф-училище и много възможности за гмуркане. Ако ви се случи и вие да отидете по онези места,  на тръгване от Мартиника непременно си купете бутилка ром от безмитния магазин.

Пълен кич, но приятелите ви ще се зарадват – шише от тъмно стъкло във формата на жизнерадостен пияница с шапка и акордеон, допълнително драпирано и оцветено.

Магдалена Гигова

Сподели публикацията