Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg Николина Ангелкова – бивш министър на туризма в периода 2014-2020 г. и кандидат за народен представител

– Г-жо Ангелкова, броени часове остават до избора на 46-ия парламент. Вие сте кандидат за народен представител в София област, а през последните седмици ежедневно провеждахте много срещи. Какво споделят хората пред Вас и колегите Ви от ГЕРБ? Техните приоритети и предложения намират ли място във Вашата програма?
– Приоритетите на хората са нашата програма. Познаваме населените места толкова добре, че всеки проблем или предложение на избирателите там е взет под нашето внимание. Ние не посещаваме общините в София област само по избори. Ако присъствате на една наша среща, ще се убедите, че и хората знаят и отчитат това. Важното е след срещите и обратната връзка на хората да бъдеш ефективен в изпълнението на поетите ангажименти.

Например по линия на Плана за възстановяване и устойчивост ще имаме удвоени възможности за публични разходи.

Не трябва да се допусне парите да минат през икономиката без ефект.

А ефектът трябва да бъде усетен от всеки отделен човек. Казвам на хората, че София област има големи възможности за развитие на населените места, заради подобрената инфраструктура и близостта до столицата.

Новите инвестиции са ключови. Но особено ключово е времето, затова трябват промени в нормативните документи, за което се иска стабилна изпълнителна власт и работещ парламент. Създаването и развитието на индустриални зони е съществено. Това може да ни даде растеж на БВП над 5%. Хората ни задават посоката, чакат от нас решение, което ние имаме и сме готови да работим, за да го приложим и това да има реално изражение в тяхното всекидневие.

– В тази кампания ГЕРБ се отличи с това, че направи комбинация в листите си от утвърдени личности с богат опит и включи много младежи, които имат амбицията да се реализират в политиката. Това как се възприе от избирателите?
– ГЕРБ винаги е била партия близо до хората и винаги сме се стремили да отговаряме на очакванията им. Лидерът на ГЕРБ, г-н Бойко Борисов, винаги е давал шанс и възможност на млади и образовани хора да участват активно в политиката и дори в изпълнителната власт.

В ГЕРБ имаме много активна младежка структура и младите хора винаги са били приоритет.

Това няма как да не се оценява позитивно от избирателите. Ето например листата за 26 МИР София област, в която Младен Маринов е водач, а аз съм втора, е доминирана от млади и амбициозни хора, които имат желанието да участват активно в социалния и политически живот в България да дадат своя принос в развитието на страната. Васил Цветков, д-р Антонио Тенев, Йоана Рашкова, Дамян Маринов, Марин Маринов, Йоан Димитров, всички те всеки ден доказват, че младите са бъдещето и са отлични първоприемници на опита, който доказаните експерти в ГЕРБ имат.

– Запознах се с Вашата биография, която е пълна с много постижения в личен и професионален план. Защо избрахте да правите кариера в България, а не в чужбина?
– Обичам България. Имала съм възможност за кариера в Европа и Америка и съм отказала доста предложения. Никога за мен този избор не е стоял като въпрос.

България е мястото, където искам да се развивам

и да видя страната си промененa по най-модерните европейски и световни стандарти. Тук не говорим само за инфраструктура, което е важна стъпка, но говорим за усещането на хората за добър живот и перспективи за развитие. Това зависи от всеки един от нас.

За това и винаги съм намирала причини да остана. Дори след работата ми в Европейската комисия и дипломирането в Harvard business school не съм имала дилемата дали да напусна родината. Напротив! Винаги съм се връщала по-мотивирана, заредена с нови идеи и по-силна воля да ги реализирам именно тук в България, нашата прекрасна страна.

– Каква е вашата лична мотивация да се занимавате с политика?
– Все по-често ми задават този въпрос. Предполагам, че е свързано с това, че за много хора политиката в България не е достойно занимание, а мотивацията за кариера в политиката често е свързвана от хората с някакъв втори план или задна мисъл. При мен не е така. Аз бих могла да работя в съвсем различни сфери в корпоративния свят у нас или в чужбина.

Преди да заемам публични постове съм управлявала няколко компании с различни бизнес профили. Но в държавната администрация и в политическия живот има не по-малко предизвикателства да се докажеш и да създаваш политики, които променят живота на хората.

Свикнала съм да работя на много високи обороти, да мисля стратегически и адреналинът ме зарежда.

Напрежението е огромно и ако не си готов за него е по-добре, да не се захващаш с управление. Още по-малко с държавно управление, което преди всичко е отговорност – за цели сектори, които са изградени от човешки съдби.

– Три пъти във Вашата политическа кариера сте избирана за министър – два пъти на туризма и веднъж на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Георги Близнашки. На кого дължите шанса да сте в политиката и възможността да участвате активно в изпълнителната власт?
– Шансът да съм в политиката и да участвам активно в изпълнителната власт дължа на първо място на лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов. Благодаря му за доверието, както и за възможностите за развитие, които дава на младите хора и доверието, което им гласува.

Подкрепяли са ме редица личности от българската и европейската политическа сцена.

Антонио Лопез, генерален секретар на Европейската народна партия и голям приятел на България е човекът, който още от 2006 г. ме мотивира да се ангажирам и да участвам активно в политиката и ми показа, че само по-този начин може да се реализират дългосрочните идеи и приоритети. Президентът Росен Плевнелиев също е сред тези хора, както и много други мои приятели и семейството ми, на които бих искала да благодаря сърдечно за подкрепата.

– На международната сцена се радвате на голям авторитет и уважение. Това става ясно от разговорите ми през последните месеци с представители на кралски семейства, министри на туризма, посланици, водещи туроператори и хотелиери в Европа, както и много влиятелни личности. Всички отличават Вашата дипломатичност, професионално отношение и отлично владеене на богат набор от чужди езици. Това ли е най-голямото признание за един политик?
– Благодарна съм на всички за подкрепата и приятелството.

Благословена съм да познавам и да се ползвам с уважението на толкова много хора,

представители на различни обществени групи и от различни сектори, от кралски семейства, представители на изпълнителната и законодателната власт, посланици, водещи туроператори, хотелиери, много влиятелни личности от цял свят.

Безспорно е приятно да чуваш всички тези хубави неща за себе си от толкова авторитетни личности, но това всъщност е и огромна отговорност. Но най-голямото признание е ако с действията си успял да промениш човешка съдба към по-добро или си създал условия за дългосрочни добри перспективи за даден сектор.

– През март 2020 г. бяхте министър на туризма. Тогава в България бе регистриран първи случай на коронавирус, а след това се наложи да бъдат затворени не само хората по домовете им, но и бе спряна дейността на всички, които са свързани с туризма – хотелиери, туроператори, екскурзоводи, транспортни фирми и др. Как посрещнахте тази тежка ситуация в личен и професионален план?
– Имах възможност да споделя вече пред Ваши колеги, че едно от най-трудните решения бе заповедта за затваряне на ресторантите, СПА центровете, забраната за туристическите пътувания и невъзможността на хотелите да работят. Пак казвам, че това е последното нещо, което министър на туризма би си помислил, че ще му се наложи да направи. Разбира се, бяхме готови да понесем негативната обратна връзка на бранша, която и до днес ни носи имиджови щети. Но, на такъв пост, трябва да си готов да взимаш и най-трудните решения и то понякога за един час или за една нощ, както и да посрещнеш последствията.

На първо място винаги е било опазването на живота и здравето на хората.

И срещу този аргумент другите бледнеят. Всъщност днес, година и три месеца по-късно, все още в туризма се изпълняват антикризисните политики, които тогава аз и моят екип предложихме, съвместно с колегите от кабинета изработихме и стартирахме тяхното прилагане.

В личен план това бяха дълги дни, а понякога и в нощните часове, разговори и преговори с Европейската комисия, колеги министри от други държави, международни туроператори и анализ на огромен обем от инструменти, които адаптирахме и внедрихме. Разбира се умора имаше, но на този публичен пост, нямах право да говоря за умора, тъй като колегите от сектора не бяха по-малко уморени и притеснени за бъдещите последствия от всяко взето решение.

– Основните антикризисни мерки, които действат до днес, бяха внедрени още по Ваше ръководство. Сега имате възможност да сте отстрани и да наблюдавате ситуацията в туризма. Имате ли решение и визия как туристическата индустрия да получи бързите и ефективни решения за финансова подкрепа, за да излезе по-бързо от сложната ситуация.
– Не се чувствам „отстрани“, както казвате. Напротив! До днес не съм спирала и няма да спра да следя ситуацията в ресора, да работя и да помагам с каквото мога. Водя разговори, отговарям на всеки от сектора, потърсил контакт с мен с цел съдействие или просто консултация за даден казус.

Категорично смятам, че

поне до 2023 г. всички туристически предприятия трябва да бъдат подпомагани от държавата,

за да се възстановим от кризата в сектора, предизвикана от COVID-19 и разпространението му. Трябва да продължи мярката „60 на 40“ и „80 на 20“ или да бъдат видоизменени след обсъждане с бранша, но в никакъв случай не трябва да има и месец забавяне или прекъсване.

Важен момент е, че при подпомагането, държавата трябва да взима предвид оборотите на конкретния туристически обект, а не на юридическото лице, собственик. Това е обратната връзка на част от бизнеса, защото често юридическото лице, което е собственик на даден обект, има и паралелни дейности и за това трябва да бъдат диференцирани релевантните резултати от конкретната туристическа дейност при кандидатстване за подкрепа.

Имаме внедрената система ЕСТИ в Министерство на туризма от 2019 г. и лесно можем да регулираме и следим това.

Бърза стъпка към възстановяване на бизнеса е и предложението ми за грантове до 100 000 лв.,

които са допустими по линията на Националния план за възстановяване и устойчивост. Важно е, с оглед на това, че туризмът е стратегически отрасъл и е добре да бъдат включени в него. Например Гърция вече подкрепят всички микро и малки предприятия, включително и в сектор Туризъм, с грантове до 70% от направените инвестиции.

Ние отново се бавим, а сезонът в очите на туроператори, хотелиерите, ресторантьорите вече е преполовен, защото туристическият бизнес е дългосрочна стратегия.

Има нужда от спешни действия от работещ парламент и стабилно правителство,

за да може и бранша да адресира проблемите си към правилните институции, от които завиши решаването им.

– По времето, когато бяхте министър на туризма, бе отбелязан рекорд през 2019 г. Тогава благодарение на общите усилия на държавата и туристическия бранш, постигнахте над 9.3 милиона международни туристи, които посетиха страната ни и над 27 милиона нощувки, които бяха реализирани у нас, по данни, отчетени от НСИ. Знаете ли рецептата как тези постижения бързо да бъдат подобрени?
– Рецепта? (усмихва се) Да, зная я – много, много работа съвместно с туристическия бранш и много подкрепа отвън. Тук бих искала лично да благодаря на моя професор – Робърт Каплан от Harvard Business School, който ми съдейства, заедно с екипа на Министерство на туризма да разработим през 2015 г. Стратегическа карта за управление в туризма. И до февруари 2020 г. всичко вървеше по план и всички анализи показваха, че ще достигнем 10 милиона чуждестранни туристи, но за съжаление беше извън възможностите на когото и да е да предвиди COVID-19.

Ясно е, че

българският туризъм може да бъде печеливш и успешен в нивата от 2019 г.

само с връщането на международните туристи от традиционните пазари. Това минава през ясна стратегия, много разговори и излъчване на позитивни новини навън. Министърът на туризма не е просто администратор на програми, вносител на закони и орган по проверки на туристически обекти, той е и посланик на българския туристически продукт към международните пазари и партньори.

– Добрите резултати се постигат с чудесен екип. Какво бихте казали днес на експертите в министерството на туризма и на Вашите партньори, с които заедно реализирахте добрите идеи и преодолявахте сложните препятствия?
– Първо бих им благодарила отново за съвместната работа. Всеки един от тях, който съвестно си изпълнява задълженията е важен, за да се продължи напред.

Бих им казала, също, че кризата е синоним на възможност.

Сега трябва да впрегнем целия си експертен потенциал към възстановяването, подкрепата за сектора, въвеждане на новите технологии и иновации, силна и таргетирана реклама с ясни послания, така че да отговорим на конкурентната среда от останалите държави и да превърнем България отново в предпочитана дестинация за целогодишен туризъм .

– Туризмът за Вас е …?
– Кауза. Няма да се уморя да работя за популяризирането на България на най-високо световно ниво и за подобряване на туристическия продукт на страната ни.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията