Slide
Slide

За да не разваляте почивката си ви предлагаме да се запознаете с новите мерки, които вземат властите в различни държави.

В Ибиса не можете да пиете на балконите

Безконтролната консумация на силни напитки и последващите неприятни моменти, като злополуки и щети на хотелската собственост, принудиха властите на испанските курорти Ибиса и Магалуф да преразгледат законите за продажбата на алкохол. Сега в хотелите с ол инклузив няма безплатен алкохол. Започна премахването на спиртни напитки от автоматите и мини барове в стаите. Рекламата на алкохол се наказва с глоба.
Мерките ще засегнат и любителите на силни усещания, които скачат в басейна от балконите и се качват в стаите си през прозорците. За такива „забавления“ хотелите вече имат право да изгонят по-буйните гости. Шумните партита на яхти също бяха забранени.

В курортите на Червено море не можете да използвате съдове за еднократна употреба

Египетските власти въведоха забрана върху пластмасовите съдове за еднократна употреба.  Мярката се отнася и за туристическите райони. Сега в заведенията никой не предлага храна в пластмасови контейнери или напитки в пластмасови чаши.
Така властите се опитват да запазят красотата на уникалните коралови рифове, които загиват от попадналата в морето пластмаса, оставена от безотговорни туристи на брега.

Нови туристически такси в Барселона

През 2020-а в Каталуния ще се увеличи данъкът върху туризма. Популярността на испанското крайбрежие сред пътуващите е голяма. Наричат Барселона най-натовареното пристанище в Европа. Всяка година в града пристигат около 3 млн. туристи. Сега за нощувка в четиризвезден хотел ще трябва да платите такса от 1.7 евро вместо 1.1 евро, а в петзвездни хотели – 3.5, вместо предишните 2.25 евро.
Транзитните пътници, които пребивават за кратко в Барселона, също ще плащат данък от 3 евро. Властите планират да използват събраните пари за инфраструктура и поддръжка на плажове и крайбрежието.

Не можете да внасяте зеленчуци в Европейския съюз

Новото фитосанитарно законодателство влезе в сила на 14 декември 2019 г. в страните от общността. То има за цел да се бори срещу разпространението на вредители по растенията. Сега растения и овощни култури ще може да се внасят в Европейския съюз само със специален сертификат.
Контролът ще се осъществява на всички пунктове за влизане: пътища, морски пристанища, летища. На митницата туристите ще трябва да се сбогуват с разсадите, отрязаните клони, семената, грудките и резниците на растения, които носят със себе си. Санкциите не включват дълбоко замразените и консервирани продукти.

Нискотарифните авиокомпании изчезват в ЕС

През 2020-а Германия въвежда екологичен данък върху въздушните пътувания. А това означава, че евтините билети, обичани от много туристи, ще изчезнат от продажба. Приходите от този данък ще бъдат насочени към развитието на железопътния транспорт. Възможно е това да доведе до поевтиняване с 10% на пътуването с високоскоростни влакове. Подобни данъци са готови да въведат Франция и Нидерландия.

В Тайланд не можете да използвате битова пластмаса

Забраната за използване на пластмасови изделия за опаковане и пластмасови съдове за еднократна употреба засегна и Тайланд. Вече много търговски центрове и аптеки спряха да опаковат стоки в полиетиленови торбички. Вместо това се предлага да си купите обикновена платнена чанта с дръжки. Има и друг начин – да си поръчате доставката на покупки и храна директно в хотела. Ина Игнатова, Special.bg

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията