Slide
Slide

Пампорово. Пампорово отбелязва ръст от 30-40 процента от началото на ски сезона, информира Мариан Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД. Пред БТА той посочи, че над 100 хиляди туристи са преминали през курорта от декември досега, според вътрешна статистика на дружеството. Изключително силен зимен сезон се наблюдава в Пампорово, според ръководството на дружеството, като има увеличение както при българските, така и при чуждестранните туристи. Възстановени са всички чартърни програми, отчитайки трайно нормализиране на чуждестранните пазари, след отлива заради пандемията през миналата година.

Има огромно търсене на ски туризъм през тази зима, според Мариан Беляков. Повишеният интерес към зимни ски ваканции е осезаем след срива на туристическия пазар в началото на пандемията. В условията на продължаваща пандемия се наблюдава промяна в пазара по отношение на сериозно увеличение на неорганизираните туристи.

Все повече са туристите от съседни балкански държави, пристигащи с лични автомобили в Пампорово и самостоятелно резервирана почивка. Увеличение се забелязва и при английските и ирландски туристи, пътуващи към ски курорта след онлайн резервация извън чартърните програми.
Над 50 процента от клиентите в Пампорово са неорганизирани туристи – български и чуждестранни, резервиращи самостоятелно ски ваканциите си без туроператорски услуги.

Владимир Георгиев, ББР: Държавната банка ще финансира сектори, които трудно намират подкрепа от търговските банки

Тази тенденция на повишение на неорганизираните се отчита и в световен мащаб през последните 3 години, в резултат както на ковид ситуацията, така и заради разрастващата се дигитализация на услугите, коментира директорът на „Пампорово“. Според него това не означава, че туроператорите трябва да бъдат пренебрегвани и неглижирани, а по-скоро да се преодолеят наследените стари модели на ценообразуване и на продуктовото им портфолио.

Ръст на туристи към Пампорово се отбелязва при почти всички традиционни за курорта пазари – български, английски, ирландски, румънски, турски, молдовски и руски. През последните дни в курорта има и повече руски туристи, пристигнали за Коледна ваканция.
Ски зоната е в отлично състояние, функционират 14 писти и 12 лифта. Благоприятните метеорологични условия и над метър естествен сняг позволяват поддържане за поредна седмица на перфектни писти, уточняват от „Пампорово“ АД.

Сподели публикацията