Георги Щерев, снимка Руслан Йорданов

София. „За никого не тайна, че туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия. Застрашено е съществуването на бранша, който допринася за сериозен процент от БВП и чиято дейност е структуроопределяща за българската икономика. Сега, повече от всякога, е необходимо начело на сектора да застане човек, който е професионалист, познава всички лица на туризма в детайли, прагматик е, готов е да взима смели решения и да настоява за изпълнението им, да работи за спасяване на индустрията“, информираха медиите днес от БХРА.

В този момент туризмът не може да си позволи да загуби 2 или 3 месеца в разговори и обсъждания, а му е необходима здрава ръка и конкретни действия за решаване на проблемите, натрупани през последните години, които се задълбочиха изключително, а и се появиха и нови в резултат на кризата, породена от Ковид-19.

Борисов: България ще е една от първите държави в ЕС, включена в програмата Дигитален зелен сертификат (видео)

Именно затова Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предложи за поста председателя си Георги Щерев, който не само отговаря на всички тези изисквания на времето и тежката ситуация, но е и обединяваща фигура в сектора.

Неслучайно, кандидатурата му е подкрепена от представители на абсолютно всички сектори в туризма – хотелиери, ресторантьори, екскурзоводи, превозвачи, туроператори, експерти и от най-големите организации в туризма, обединени в Алианс на туристическата индустрия в България. Подкрепа са изявили и 36-те регионални структури на БХРА, които познават най-отблизо качествата и възможностите на Щерев.

Обявиха съпътстващата програма на туристическото изложение „Вашата ваканция“ в Бургас

„Ние не делим туристическия бранш на отделни сектори, защото сме убедени, че целостта на туристическия продукт е много важна и без нея няма как да предложим добро качество. Затова и сме щастливи, че кандидатурата на БХРА за служебен министър събра толкова широка подкрепа. Съзнаваме, че не всички ще харесат нашето предложение, но сме категорични, че за момента по-добра кандидатура няма. Благодарим на всички, които ни подкрепят и се надяваме на успех, защото времето работи за нас, но държавата до момента – не“, посочват от БХРА. Мотивите на организацията можете да прочетете ТУК.

В същото време от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) отново излязоха с остра реакцията срещу предложението на БХРА. Ето и текста, изпратен до медиите. 

Партньорските организации в Конфедерацията на Българския Туристически Бизнес подкрепиха позицията на БАЗ и СЗБ срещу предложението Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма
Партньорските организации в Конфедерацията на Българския Туристически Бизнес (КБТБ) подкрепиха позицията на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) относно предложението Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма.

Първият български курорт обяви специална промоция за празника си

Както е известно, от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) номинираха своя председател Георги Щерев за поста. Вчера от БАЗ и СЗБ реагираха остро на тази възможност, а в последствие получиха подкрепа за позицията си от Българска Туристическа Камара, Български Туристически Съюз, Българско Конгресно Бюро и Националния Борд по Туризъм.

„Силно възразяваме срещу определението, че това е „предложение на бранша“! Със сигурност не е предложение на по-голямата част от сектора, а само на асоциацията, която през последната година доказа, че се интересува единствено от интересите на хотелиерите! Затова се налага да подчертаем, че туристическият сектор далеч не е само хотели – основна част от него са заведенията, транспортните фирми и всички съпътстващи услуги, които са неизменна част от туризма“, написаха БАЗ и СЗБ за номинацията на Георги Щерев.

Курорт без Ковид-19: В Албена започна да функционира ваксинационен център

„С цялото ни уважение към господин Щерев, но нито той, нито представляваната от него организация са обединители за нашия сектор, а точно обратното. Убедихме се, че в абревиатурата БХРА, Р-то, което би трябвало да означава „ресторантьорска“, отдавна е загубило своя смисъл и вече е само за благозвучие. Определяме предложението на БХРА за служебен министър на туризма като лобизъм и пореден опит от страна на хотелиерите да се докопат до власт и привилегии“, допълват организациите и заявиха готовност, ако господин Георги Щерев бъде назначен за служебен министър на туризма, да изразят граждански си протест с всички възможни средства.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA