Slide
Slide

София. Не трябва да сме толкова негативни. Фалити така или иначе ще има предвид мерките, които се наложиха върху хотелиреството и ресторантьорството като бранш. Те са най-потърпевшият бранш в сектор туризъм. Това заяви съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Атанас Димитров в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Ние безпрекусловно подкрепяме всички мерки, които се взимат от правителството за налагане на карантина и за ограничаването на нашата дейност, тъй като осъзнаваме сериозността й. Бяхме привърженици и на по-строги мерки. Посещенията на ресторанти и хотели е едно, но виждате колко хора посещават градския транспорт“, каза той.

Чудовищно! Туроператорите в България понасят удар след удар и вече мислят как да оцелеят

„Трудно ще бъде. Дори и всичко да приключи до месец, хората трудно ще се върнат към първоначалните си навици. Като индустрия в началото на месеца проведохме видео конференция с членовете на Хотрек, която имаше за цел в две точки всички държави да споделят какво се случва при тях и какви мерки се нагалат в подкрепа на бизнеса. Тази среща беше осъществена с оглед да се изготви един доклад. Ситуацията навсякъде е идентична, кризата в туризма е повсеместна“, обясни Димитров.

От туристическия бранш във Варна определят ситуацията като опустошителна.

„Щетите трудно се изчисляват. Някои изчисления показва загуби от над 50 млн. лв. само за март.  Сегашната ситуацията е сериозен удар върху ваканционния летен туризъм. Не може да се говори за резерви, надявам се заедно с държавата да излезем от ситуацията“, обясни пред Нова тв Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. Той заяви, че над 90% от служителите са на борсата и предлага летният сезон да бъде „спасен“ чрез ваучери, безплатни паркинги и чадъри. Щерев апелира и за мерки от държавата, свързани с данъците и запазване на служителите.

Екскурзоводите са оставени да оцеляват сами в коронакризата, без отговор и подкрепа от държавата

„Важно е да отбележа, че за първи път в нашия бранш е насочен към грижа на работниците и служителите в сектора. Без егоизъм приехме всичко да паднем върху нас, очакваме държавата да предложи решение. Ние сме собственици на материално-техническата база. Милиардни инвестиции са вложени от хотелиерите и ресторантьорите и сме най-потърпевши, защото ние формираме и продукта“, заяви Атанас Димиторов.

„В сектор туризъм по официални данни работят около 150-200 хиляди. Със сателитните ултраси, които сапортират туризма, надхвърлят един милион. Тези хора вече остават без работа“, каза още той.

Според него Бюрото по труда предлага по-добри условия от мярката 60/40, която държавата предложи. Той смята, че от държавата е трябвало да поемат изплащането на здравните осигуровки и да подсигурят изплащането поне на минималната заплата.

Павлин Косев: Предлагам да има ваучери за държавните служители на първа линия за почивки в България

Еньо Енев от Пловдив коментира как се отразява кризата на градския туризъм: „Ние сме оптимисти, шансове ще има. Бих могъл да кажа, че Пловдив е един мъртъв град в момента. Улиците са пусти, заведенията бяха затворени. Много от колегите се бяха приготвили за празниците и бяха заредили стока, която остана. ДДС-то реално убива бизнеса. С ова високо ДДС няма как да просъществуваме. След като излезем от тази криза, хората няма да имат средства да ходят по ресторанти, ще бъдат стресирани“, сподели той.

Енев смята, че първо ще се съживят кафенетата в централната градска част, но ресторантите дълго време „ще ближат рани“.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

 

Сподели публикацията