Slide
Slide

Предлагам да се реализират ваучери, които да ги инициира Министерството на туризма – да бъдат раздавани само на държавни служители, медици, полицаи и др., заслужаващи почивка, мотивация и релакс след тежката криза от пандемията. Получавайки ваучера в ресторант, хотел или друг туристически обект гостът ползва отстъпка от 30, 40 или 50% от цената, като разликата ще я поема държавата, подпомагайки икономиката и туризма като приоритетен отрасъл в страната. Това заяви в интервю пред bgtourism.bg Павлин Косев – председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна, генерален мениджър на бизнес хотел във Варна, магистър по мениджмънт

– Г-н Косев, доклад „Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“ на Института за пазарна икономика посочва, че Варна ще понесе най-тежък удар по линия на туризма. В какво състояние към днешна дата е туризмът в морската ни столица и ще се оправдаят ли очакванията на това проучване?
– Всички сме поставени в много деликатна ситуация в международен аспект. Всички осъзнаваме, че здравето и живота на хората, на нашите туристи и гости на Варна, на нашите служители е много по-важен от бизнеса и загубите които търпим в момента.
Да! Със сигурност ще имаме загуби, ще имаме проблеми, ще трябва да сме изключително адаптивни след ковид кризата, със сигурност ще има семейства, които ще си кажат тази година ще пропуснем семейната почивка…НО това е реалният живот и реалните предизвикателства, които ни карат да се пригаждаме и съобразяваме.
НИЩО СТРАШНО няма да стане, ако всеки мениджър си свърши работата и се адаптира бързо към реалната обстановка и бизнес.
През последните седмици чухме много мерки срещу коронакризата от страна на хотелиери и ресторантьори. Трудно е като, че ли браншът да се обедини и да постави единни и общи мерки за подпомагане на сектора.
Много декларации се изписаха от страна на бранша, много приказки, срещи, брифинги и прочие. Истината е, че всички засегнати страни трябва да бъдат солидарни, да не се търси виновен и всеки да подходи подобаващо спрямо създалата се ситуация.
– Как коронавируса ще промени туристическия продукт?
Туристите трябва да разберат, че е много трудно хотелиерите да върнат средствата за всички ранни записвания и резервации. Туристите трябва да бъдат спокойни, че нямат да загубят и стотинка от платените суми или капаро по резервации.
Кои ще бъдат най-големите предизвикатества пред хотелиерите и ресторантьорите във Варна след извънредното положение?
Най-трудното ще бъде приспособяването на всички хотелиери и ресторантьори към новия живот след корона вируса. ДА – ще има много безработни, ДА – ще бъде голяма борбата за клиенти, ДА – трябва много тънко да се оптимизира работния процес, графици и заплати.
Как местната управа и специализираните организации могат да върнат блясъка на Варна с цел привличане на повече туристи от България и чужбина?
Блясъка на Варна винаги ще сияе и Варна винаги ще бъде морската столица на България и туристически център на бизнес пътуващи, СПА дестинация, университетски туризъм, културен и много др.
Никой не трябва да смята, че Варна след кризата ще бъде болна или осъкатена за туризъм…НИЩО ПОДОБНО….В най-тежките дни на криза, Варна подобрява инфраструктура, градинки, осветление, крайбрежната алея и много проекти не се спират въпреки извънредните разходи, проблеми и казуси с пандемията.

снимки Руслан Йорданов, bgtourism.bg

Как Вие и семейството Ви се предпазвате от коронавируса?
Спазваме препоръките, акцентираме върху защитата на нашите родители, сменяме си приоритетите и се радваме на неща, които през годините сме забравили, като семейството, домашно приготвената храна, децата, ремонтите у дома, които винаги отлагаме, поради липса на време и приоритети в работата и др.
Трябва да се научим да сме щастливи с малките неща от живота и да гледаме винаги позитивно на всички предизвикателства, пред които ни поставя ежедневието.
Кои са местата в България, които искате да посетите след извънредното положение?
Трябва да има мащабна кампания от всички държавни, местни, браншови организации, туристи, местни жители…всички, за да си помогнем всички, избирайки и ползвайки български туристически услуги независимо от повода на всеки и възможностите на всеки.
Предлагам да се реализират ваучери, които да ги инициира Министерството на туризма – да бъдат раздавани само на държавни служители, медици, полицаи и др., заслужаващи почивка, мотивация и релакс след тежката криза от пандемията. Получавайки ваучера в ресторант, хотел или друг туристически обект гостът ползва отстъпка от 30, 40 или 50% от цената, като разликата ще я поема държавата, подпомагайки икономиката и туризма като приоритетен отрасъл в страната.
Всички трябва да си помогнем, за да се стабилизират икономическите показатели в туристическата индустрия на България.

Разговаря Руслан Йорданов

Една от красивите туристически забележителности в България, която ни зарежда със здраве и позитивна енергия, вече има сайт

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията