Slide
Slide

Гост в рубриката “На първа линия в туризма” в Bgtourism.bg днес е Нейно Кралско Височество Принцеса Дана Фирас – посланик на добра воля на ЮНЕСКО по въпросите на културното наследство и председател на Националния тръст на Петра, Йордания

– Ваше Височество, на първо място искам да Ви благодаря за честта да разговаряме за развитието на туризма. Готов ли е светът за реален рестарт на туризма и как виждате развитието му през следващите години?
– За мен е удоволствие да се обърна към хората в България през тази онлайн платформа. Имам привилегията да съм посещавала България няколко пъти и Ви благодаря за тази покана.

Накратко, отговорът на въпроса Ви е „Да“! Всички ние нямаме търпение туризмът да се рестартира. Важно е обаче да направим това с внимателно обмисляне и планиране, като трябва да вземем предвид и поуките от годините преди COVID-19. Това е възможност да преоценим подхода си към туризма и да гарантираме, че той е по-устойчив, по-отговорен и по-внимателен. Особено съм загрижена за гаранциите, че защитата на културното наследство е водеща за развитието на туризма. По пътя си напред трябва да си осигурим ресурсите и политическата воля за приоритизиране на културното наследство и преосмисляне на остарелите туристически политики и инвестиции.

Последствията от COVID-19 върху туризма и свързаните с него индустрии са опустошителни – особено за страни като България и Йордания, които са благословени с културно и природно богатство и имат какво да предложат на своите посетители. За нас туризмът е ключов сектор за развитие и заетост.

Всички ние трябва да признаем, че в миналото и

в отсъствието на отговорни политики и практики туризмът се разрастваше произволно,

често с разрушителен ефект и без дългосрочна визия. Често това причиняваше непоправими щети на самите ресурси, от които той има нужда, за да расте и процъфтява. Продължавайки напред, поуките от миналото трябва да ръководят усилията ни за рестартиране и възстановяване, за да създадем сектор, който е устойчив, чувствителен и управляван внимателно.

– Когато говорим за управление на туризма, става въпрос за управление на културата. Кога и защо избрахте културния туризъм за мисия в живота Ви?
– Ние се учим и откриваме нови неща през целия живот. Всеки ден научавам нещо ново за значението на културното наследство в нашия живот: да изгражда идентичност, да развива икономики, да насърчава споделени човешки ценности, да постига устойчиво развитие и да укрепва социалното сближаване и мира. Трябва да се направи много повече, за да се подобрят разбирането и оценяването на културното наследство.

Страстта ми към културното наследство се разпали от най-ранна възраст. Винаги съм харесвала историите за хора особено когато научих как толкова много от нас, от най-различни места, имаме допирни точки на толкова много нива. Пътуването беше важно средство, благодарение на което имах късмета да видя от първо лице и да се насладя на много красиви места по света, които разказват историята на хората и техния жизнен път. Станах част от Националния тръст на Петра в началото на 90-те години, след като се дипломирах и се върнах в Йордания, при работата ми с Нейно Величество йорданската кралица Нур, патрон на Тръста. Оттогава той е във фокуса ми и продължавам да търся възможности да допринеса за опазването и разбирането на културното наследство по целия свят.

Вие сте председател на Националния тръст на Петра, най-старата неправителствена организация в Йордания за опазване и защита на културното наследство. Вие допринесохте значително за развитието на културния туризъм в световен мащаб. Културният туризъм ли е мостът между миналото и бъдещето?
– Kултурното наследство е една жива, вечно променяща се сфера. То е свързано с красиви места, както и с хората – тяхната идентичност, ценности и начин на живот. Културното наследство означава да отдаваме почит на ценностите, паметниците, традициите и местата, които сме наследили, да допринасяме за развитието им в рамките на нашия живот и да оставим своя отпечатък за тези, които идват след нас. Да,

културното наследство е мост между миналото и бъдещето, но е изключително важно и за нашето настояще.

– Цифровите технологии навлизат в туризма с много бързи темпове. Как може да се намери балансът между новите технологии и представянето на автентични културни места?
– Tехнологиите са мощен инструмент, който трябва да се използва внимателно и с определена цел. Всичко опира до отговорното управление. От нас зависи да решим как да използваме технологиите и да гарантираме, че те са в полза както на туризма, така и на опазването на културното наследство.

Сега имаме безпрецедентната възможност да измерим ефекта си върху културното наследство по-точно от всякога. Трябва да използваме тази информация, за да направляваме политическите решения, като например да определим идеалния брой посетители и движение в определени деликатни обекти. Можем да използваме съвременните технологии, за да представим виртуално културното наследство на голям брой хора, като подобрим разбирането на важността му и привлечем интерес към определени места или хора. Можем да използваме технологиите, за да могат местните общности директно да получат облагите от туризма, които в противен случай не биха имали достъп до международен пазар.

– Вече познавате добре България. Бихте ли дошли като турист и кои места бихте искали да посетите?
– Познавам България и много обичам красивата ви страна.

Не бих се поколебала да се върна в България като турист.

В интерес на истината, планирах такова семейно посещение с помощта на моята приятелка, бившия министър на туризма Николина Ангелкова, която считам за най-добрия международен посланик, който България може да има.

Разбира се, привличат ме обектите на световното наследство на ЮНЕСКО – и съм посещавала Боянската църква и Рилския манастир, които бяха изключителни. Очаквам с нетърпение да разгледам и други обекти в бъдеще, като например старите градове на Несебър и Пловдив и други градове, и да се насладя на красивата природа на България както на морето, така и в планините. Харесвам и вашата вкусна кухня, изкуствата, музиката и танците.

– Вашите посещения в България Ви направиха приятел на българския народ и насочиха в по-голяма степен вниманието на нашите туристи към забележителностите на Вашата страна. Как Йордания ще продължи да се развива в областта на туризма и какво ново ще предложи на своите гости?
– Туризмът е важен за Йордания, тъй като е индустрията с най-обещаващ растеж и основен източник на трудова заетост. След рекордния пик на броя на туристите и доходите през 2019 г. COVID-19 покоси туристическия бранш и причини сериозни затруднения на хората, чийто поминък зависи от това.

Йорданското правителство предприема важни стъпки за планиране на рестарта на туризма по добре обмислен и приобщаващ начин чрез разработване на нова стратегия за туризма. Гледаме сериозно на използването на сертификати за здраве и безопасност съобразно най-добрите международни научни данни. И се обръщаме към нашите приятели по целия свят, за да ги приканим да посетят Йордания и да се насладят на всичко, което тя може да предложи – и се надяваме скоро да се видим в Йордания.

– През септември 2019 г. споделихте, че българският туризъм се развива добре. Успяхте ли да намерите хора в нашата страна, с които да разговаряте на езика на туризма и да създадете нови приятелства?
– Имах щастието да срещна някои стари и нови приятели в България. Разбира се, за мен беше чест да видя Негово Величество Цар Симеон, когато посетих страната преди няколко години. Негово Величество беше приятел и съученик на крал Хюсеин и между семействата им има дългогодишно приятелство.

Благодарна съм и на министър Ангелкова за първоначалната покана да дойда в София през 2016 г., за да изнеса реч на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се проведе в сътрудничество със Световната организация по туризъм. Бях искрено впечатлена от нейната енергия, професионализъм и ангажираност да популяризира България и да развие много силна и конкурентоспособна туристическа индустрия. Върнах се в България отново по нейна покана през 2019 г. и трябва да изкажа благодарността си към нея за това, че представи чудесата и богатствата на България не само на мен, но и на много хора по света.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията