Ива Митева във Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg Ива Митева – председател на 45 Народно събрание

– Време е за друго! За какво е дошло време?
– Дошло е време за нов начин на правене на политика и за ново мислене при управлението на страната. Смятам, че търсенето на другото е дейност, с която ние ще може да останем близо до истината, до отговорността, до почтеността.

– Кой Ви покани в „Има такъв народ“ и получавали ли сте досега предложения от други партии?
– Предложения за членство не съм получава от други формации. Получавала съм предложения за кандидатиране като народен представител, но досега винаги съм ги отклонявала, тъй като не е било времето за това. Не съжалявам, че досега не съм се включвала в политиката. Смятам, че сега ми беше най-точното и най-правилното време. Поканиха ме Тошко, Слави и Вики. Познавам се от много години с тях и отдавна сме обсъждали този проект. Според мен това е проектът, който очакват всички българи.

– В парламента жените все още са малцинство, но има силни личности във всички политически формация. Могат ли жените да променят политиката у нас и в какво би се изразила тази промяна?
– Жените са малко, но забележете, че при нас заемат ключови позиции. Председателят на парламентарната група е жена, председателят на парламента беше жена. Първото ми учудване беше колко малко жени сме, тъй като жените са важни и могат да променят много неща. Те са добър коректив на мъжете – показват вярната посока и могат да ги отклонят, ако тръгнат в грешната посока. Смятам, че думата на жените се чува.

– Предварителните данни на социологическите агенции не се различават много от картината в 45-ото Народно събрание. Какви са Вашите очаквания? Ще има ли изненади, пренареждане в предстоящия парламент, както и компромиси за създаване на правителство?
– Вярвам, че „Има такъв народ“ ще бъде първа политическа сила и ще получим достатъчно гласове. Другите партии ще подобрят своя резултат от предишното Народно събрание и силно се надявам този резултат да ни стигне да сформираме кабинет и за едно добро мнозинство при вземане на решенията в Народното събрание. Не искам да мисля, че няма да ни стигнат много гласове. Упрекват ни непрекъснато защо не направихме кабинет. Когато не ти достигат 30 гласа е едно, а когато не ни стигат 5 гласа е съвсем друго. Виждам очакванията и надеждата в очите на хората, доверието, което ни се дава. Ако сме първа политическа сила, сме длъжни да опитаме да съставим правителство.

– Вашето име остава в историята като председател на отминалото Народно събрание. Днес това звучи логично на фона на Вашата кариера и на факта, че всяка партия се изказа с голямо уважение към Вас. Очаквахте ли, че в първия Ви ден стаж в Народното събрание ще заемете тази позиция – какви бяха Вашите цели и за какво мислихте тогава?
– Сега сме във Варна и тук навремето един професор по философия беше казал: „Наблюдавайте го това момиче, то ще стигне далеч“. Тези думи от 90-те години съм ги запомнила. Този човек като че ли е бил пророк, а в един разговор с мен е видял много надалеч. Надявам се да не звучи самолюбиво, но може би всеки си следва съдбата и пътя, който му е предначертан. Надявам се да оправдая това доверие. Първите дни ми беше трудно, но въпросът е след началото да съумееш да прилагаш точно правилника, да съумееш да влезеш в изпълнението на съответните правомощия и да ги изпълняваш на необходимото професионално ниво. Надявам се, че в следващия парламент ще бъдем още по-достойни народни представители и ще се докажем като истински професионалисти.

– И все пак – като председател на Народното събрание ли може да Ви видим или като член на кабинета?
– Не искам да бъда член на кабинета. Имала съм възможност да бъда в изпълнителната власт, но смятам, че човек трябва да бъде отговорен, когато поема дадена длъжност. Понякога съм се чудила с каква лекота се заемат постове, без хората да имат съответните качества, знания и опит. Мисля, че си тежа на мястото в Народното събрание и има много неща, които трябва да направим, включително да върнем и елементарното достойнство на парламента.

– Имам чувството, че България е влязла в едно кълбо от скандали – делим се на ГЕРБ, БСП, Има такъв народ, ДПС и други партии, делим се на бизнеси и религия, делим се на Левски, ЦСКА и други отбори… Свидетели сме на толкова много лични и политически интереси, както и силно изразено его сред лидери, което пречи за нормална обстановка. Виждате ли скоро нормална среда за бизнес, живот и политика, за да се случват нещата с необходимата професионалност и дисциплина, за постигане на по-високи стандарти и резултати, или някой има полза от хаоса?
– Експертите са много важни в момента, за да зададат тона. Слави не се кандидатира, защото ние казваме „не“ на този тип лидерски партии. Ние казваме „не“ на това, един човек да бъде издигнат като идол и всички ние да го следваме. Стига един човек да казва какво да се гласува в Народното събрание. Ние искаме в парламента да се провеждат истинските разисквания и дебати и там да се вземат решенията, а не това да става предварително в нечий кабинет. Слави ще си носи отговорността като лидер на партията и като човек, който е предложил съответните хора. Той няма как да избяга от тази отговорност, но ние ще си носим нашата отговорност като експерти. Ние сме единни, сплотени и обединени и се надявам това да продължава, а експертизата да е на преден план, за да няма хаос.

– Кои са най-силните моменти във Вашата програма и с какво тя се различава от тази на опонентите Ви?
– Най-много се различаваме с останалите относно въвеждането на мажоритарната изборна система, с намаляването на броя на народните представители, с намаляването на държавната субсидия. Искаме нормална единна норма на представителство, съответстваща на населението в страната. Ние сме за личностния избор и това, което се случи в Благоевград показа, че хората искат личности. Казваме „да“ на знаещите и можещите, на хората, които са се доказали. Казваме „не“ на лидерството в партията.

– Разград – какво се сещате, когато чуете за родното си място и какво искате да направете за него, след като влязохте в политиката?
– Разград е мястото, където съм се родила и израснала, където са моите близки. Това е много скъпо за мен място. Искам хората да започнат да живеят нормално, да имат нормални доходи – не само за Разград, а за всяко място в България – да се върне спокойствието, да имат работа и да са добре заплатени.

– Да поговорим и за туризъм, който е изключително важен за икономиката на страната ни – от него зависят много човешки съдби и бизнеси. Къде е мястото на туризма в програмата на „Има такъв народ“ и в Националния план за възстановяване и устойчивост на България?
– Туризмът трябва да заема съществено място в нашата програма. В лицето на Ивайло Кожухаров ние имаме прекрасен експерт по туризъм. Аз го слушам много внимателно и се надявам да се уча от него. Проведохме няколко срещи във Варна и се надявам доста неща, които се изискват от браншовите асоциации в България, да се подобрят. Тъжно е, когато виждаме една държава като България – с красиви забележителности, да няма много туристи в нея, а в същото време много държави почти без забележителности – да са пълни с туристи. Ние го дължим това на нашите граждани и трябва да развием максимално туризма. Ние да останем тук, а не да ходим на почивка в други държави.

– Лято е. Горещо е на политическата сцена, но и в буквалния смисъл. Ще имате ли време за почивка с Вашето семейство и къде? Имате ли любимо място и с какво то Ви привлича?
– За съжаление, ние май нямаме да почиваме. Миналата година пропуснах почивката, тъй като трябваше да си пиша десертацията, тази година пак няма да почивам. Изморени сме, но лятото ще бъде без почивка, след като сме приели да станем народни представители и да участваме в управлението на тази страна – не се оплакваме, тъй като никой не ни е карал на сила. Ваканция няма да има. Ние ще предложим да се отмени лятната ваканция в Народното събрание, защото парламентът изгуби много време в предизборни кампании и разправии помежду си. Предстоят ни важни закони и няма време за почивка.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията