Истанбул, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Истанбул. Допълнителни ограничителни мерки срещу COVID-19 обмисля здравното министерство на Турция, където осезателно се усеща ефектът на варианта Омикрон.

От началото на новата седмица случаите на заразени нарастват с по около 10 хиляди дневно, като достигнаха до около 70 хиляди вчера, съобщи dariknews.bg.

Медицинските експерти очакват в следващите дни да се прибави ефектът от новогодишните празници. Смята се, че към момента страната е в ситуация на нов пик и случаите може да достигнат до 100 хиляди дневно в края на този месец.

Отложиха туристическите изложения в Тел Авив и Франкфурт, ще се проведат по-късно заради Омикрон

От здравното министерство обявиха, че към момента няма проблем със здравната система, но е подготвена пътна карта с редица противоепидемични мерки, за да бъдат избегнати затрудненията.

Една част от тях са подновяване на предишните мерки, познати от пиковите периоди на пандемията.

Засега не се предвижда налагането на локдаун. Мерките, на които се акцентира, са засилване на контрола при влизане в търговските центрове и ограничаване на броя на клиентите, PCR тест за определени места (стадиони и спортни зали), ограничаване на запълнеността на капацитета им до 50 процента.

На дневен ред е преминаване на ресторантите, кафенетата и заведенията за бързо хранене към работа с половината от капацитета им.
Сред другите мерки е изискване за ваксинационна карта или PCR тест при посещение на кина, театри, както и ограничаване на броя на зрителите до 50 на сто.

Специално внимание се отделя на положението в училищата и университетите. Специалистите алармират за тревожно увеличение на епидемията сред учениците. Силно е нараснал броят на училищата и класовете, в които занятията са отменени.

Посочва се, че много студенти в университетите не се тестват заради семестриалните изпити, въпреки че са болни.

Има предложения зимната ваканция на учениците (24 януари – 4 февруари 2022) да започне по-рано, но министърът на образованието Махмут Йозер отхвърли възможността за подобна мярка.

Предвижда се обаче ваканцията да бъде удължена след 4 февруари.

Сподели публикацията