Снимка BGtourism.BG

София. Европейските общини ще могат да изискват жилищата, отдавани за кратскосрочен наем през платформи като Airbnb, да бъдат съсредоточени в определени квартали и да бъдат забранени в част от градските райони. Това е възможно след решение на Съда на ЕС, дадено по повод дългогодишен спор между двама собственици на подобни имоти и кметството на Париж. Според решението на съда местните власти ще могат да изискват и собствениците на подобни имоти да получат предварително разрешение за дейността си от общината, съобщават от БХРА.

Причината за решението е, че отдаването на подобни имоти под наем е от обществен интерес и може да доведе до повишаване на цените на дългосрочните наеми или да доведе до недостиг на жилищни площи за жителите на градовете и курортните райони, които са обект на търсене от страна туристите.

„Споразуменията за обмен на данни между посредническите платформи, собствениците на имоти и местни власти са следващата стъпка към последователна и справедлива регулаторна рамка в тази област, която се надяваме ЕС да формализира в предстоящия Закон за цифровите услуги”. Това заяви Рамон Есталела, председател на работната група към HOTREC, занимаваща се със създаване на регулация за имотите, отдавани краткосрочно.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ е единственият пълноправен член за страната ни на HOTREC и като такава има достъп до всички важни документи и промени обсъждани от Европейската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /HOTREC/.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – 2 милиона читатели!

Сподели публикацията