В Кипър връщат използването на защитни маски на закрито
В Кипър връщат използването на защитни маски на закрито
Slide
Slide
Slide
Slide

Никозия. В Кипър от петък, 8 юли, се връща задължителното използване на защитни маски на закрито за всички над 12-годишна възраст, реши правителството днес. Повторното налагане на широкообхватната антиковид мярка се предприема заради значителното повишаване на броя на новооткритите случаи и хоспитализираните с коронавриус през последните дни, съобщи БНР.

Задължителното носене на маска обхваща всички закрити помещения, с частични само изключения, обяви здравното министерство.

Маската няма да важи за автомобили, ако в тях са членове на семейството, по време на хранене в заведения, при спортни и физически упражнения (например във фитнес зали и танцови школи), както и за хора със здравословни проблеми, които не им позволяват да я носят.

Маските на закрито бяха премахнати преди малко повече от месец, от 1 юни, като те останаха само за някои зони с висок риск.

Епидемичният ход през последните дни поражда необходимостта от преразглеждане на защитните мерки в опит да се спре разпространението на вируса и да се запази общественото здраве, подчерта здравното министерство.

Данните му показват, че от 25 юни до 5 юли в Кипър са регистрирани около 19 500 положителни случая, което е 13% от направените тестове, а към момента хоспитализираните са 92-ма.

Ръст на заразените е установен във всички възрастови групи и във всички области на страната, както и сред завръщащи се от пътуване в чужбина.

Повишаването на новооткритите случаи с коронавирус и хоспитализациите са разтревожили всички компетентни органи, каза здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Глобата за неносене на маска е 300 евро, напомни здравното министерство.

Сподели публикацията