Slide
Slide
Slide
Slide

Макао. Макао затвори една от забележителности на града – хотела „Гранд Лисабон“, след като във вторник установи, че там има повече от дузина случаи на КОВИД-19. Инфекцията се разпространява бързо в най-големия хазартен център в света, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В китайския специален административен район под локдаун са поставени най-малко още 16 сгради. Не е позволено на никого да влиза или да излиза от тях. Властите са карантинирали повече от 13 хиляди души, докато градът се бори да овладее най-голямото си огнище от ковид от началото на пандемията. Макао е регистрирал повече от 900 коронавирус инфекции от средата на юни месец. Преди това в района нямаше много случаи на заболяването. Първото огнище там бе регистрирано през октомври 2021 г.

„Гранд Лисабон“ е вторият казино хотел, който бива затворен през последните седмици. Той е собственост на холдинга SJM, основан от един от най-известните бизнесмени на Макао Стенли Хо.

Местни медии показват снимки от „блокирания“ хотел, на които се виждат хора пред него, облечени в защитни костюми и със специална екипировка.  Въпреки че правителството не е наложило пълен локдаун в бившата португалска колония както в Шанхай, повечето бизнес обекти остават затворени. Ресторантите могат само да доставят храна за вкъщи.

Жителите са призовани да си стоят по домовете си колкото може по-дълго. Тази седмица те трябва три пъти да си направят тестове за КОВИД-19, а междувременно са посъветвани да си правят бързи антигенни тестове.

Само на казината в Макао е разрешено да останат отворени. Правителството разчита на тази индустрия, която носи повече от 80 % от данъчните приходи, като по-голяма част от населението награда пряко или непряко работи за казината и хотелските им части.

Казината са отворени, но посетителите не са много, отбелязва Ройтерс. Работодателите са помолили служителите си да си останат у дома,  следвайки препоръките на местните власти. Макао се придържа към политиката на Китай за нулев ковид, която има за цел да изкорени всички огнища на почти всяка цена. Това е в разрез със световната тенденция, която се опитва да наложи съвместно съществуване с вируса.

Границата между Макао и континентален Китай е все още отворена, защото икономиката на хазартния гигант много зависи от притока на китайски посетители.

Сподели публикацията