Снимки Йордан Попов
Slide
Slide

Мюнхен. Кабините за спане по летищата стават все по-търсени и разпространени. Сред новаторите на тази услуга в Европа е аеропортът в Мюнхен, който преди 7 години постави първите си кабини. Едночасовата почивка в тях е по 10-15 евро в зависимост от денонощието, информират наши читатели. Проектът е създаден от студенти, като в мини стаите има легло, бюро и интернет връзка.

Припомняме Ви, че консорциумът „Соф кънект“, в който водещи партньори са регистрираният в Париж фонд Meridiam и операторът на летището в Мюнхен, спечели концесията на летище София, но още не е подписал договора за стопанисване на аерогарата за следващите 35 години. Причината –  изборът се обжалва. „Соф кънект“ вече обяви своята инвестиционна програма и, че ще развива летището в София като това в Мюнхен. Не е изключено у нас скоро да се появят кабинките за спане след влизане на договора в действие.

Тези капсули набират все по-голяма популярност по летищата в Европа, а в САЩ и най-вече Япония, където се появяват за първи път, са страшно предпочитани. Идеята за създаването им възниква още през 1980 г. в Страната на изгряващото слънце. Тя е плод на желанието на все повече хора да получат спокойствие и възможност да работят необезпокоявано, без да напускат летището. Какво да ви кажем? Японският работохолизъм е пословичен.

Капсулите за отмора обаче се оказват много полезни и функционални и бавно, но сигурно, започват да набират почитатели и в други страни. През 2009-та са отворени 13 такива в Philadelphia International Airport, а през 2011 г. още 5 в Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport. Те се резервират в интервали от 15 минути и са на разположение на пътниците 24 часа, 7 дни в седмицата. Кабинките на тези летища си имат кушетка със спално бельо, възглавници, будилник, телевизор, бюро и стол. Скоро пък се очаква подобни местенца да бъдат отворени в Далас и Чикаго.

В Европа тази идея също се радва на голяма популярност. В така наречения Yotel можете да отседнете на летища „Gatwick“ и „Heathrow“ в Лондон, както и на Schiphol в Амстердам. Всеки Yotel разполага с 32 частни кабини, които са оборудвани с удобно легло, санитарен възел с душ, бюро със стол, телевизор с кабелна и Интернет. На съвсем малко пространство и по изключително компактен начин е събран целият комфорт за почивка и спокойна работа, от който се нуждае човек!

В Германия също ще срещнете подобни кабини. Те се появиха в Мюнхен, но бързо се разпространяват и в други градове. Дубай също не остава по-назад…

Габриела Тодорова

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията