Slide
Slide
Slide
Slide

Анталия. Министърът на културата и туризма в Турция Мехмет Нури Ерсой обяви кога страната му ще открие туристическия сезон. Това се очаква да стане през април 2021 г., когато според предварителните разчети Турция ще излезе от червената зона по заболеваемост от Covid-19.  През тази година южната ни съседка се надява да посрещне 25 милиона туристи от чужбина. Оптимистичната прогноза е заради стартирала ваксинация в Европа и в много страни по света, посочи Ерсой. Припомняме Ви, че Турция посрещна над 45 милиона туристи през 2019 г., а през 2020 г. прие 12 милиона.

 „Фактът, че ваксинацията ще достигне определена точка в света до април, бързо ще доведе до положителен резултат “, коментира турският министър, като той подчерта,  че почивка на красиво място край морето може да се превърне в сериозна психологическа помощ.

Русия въведе електронни визи за българите

Ерсой не пропусна да напомни, че Турция все още е в изгодна позиция: „Туризмът в Турция е пострадал по-малко, отколкото в много страни по света. По негови думи основните конкуренти са понесли загуби средно с 88 на сто, в сравнение с 68% спад в Турция. “Ако действаме бързо, можем до голяма степен да компенсираме загубите“, добави той.

Председателят на турската федерация на хотелиерите (TUROFED) Сурури Корабатир маркира, че целта на Турция е да привлече 25-30 милиона души през 2021 година. Според него настоящата година ще бъде година на пълзене и изправяне, а много работа се очаква да има през 2022-2023 г.

„Паят става все по-малък. Тези, които искат парче, ще трябва да действат по-агресивно“, каза председателят на Асоциацията на турските туристически агенти (TURSAB) Фируз Багликая.

Туроператорът Тез Тур организира за своите партньори оригинално онлайн парти със страхотни награди

В Турция се надяват, че през следващия сезон коронавирусът вече няма да може да разваля бизнеса им – доставката на ваксината ще осигури стаден имунитет и победа над Covid-19. Министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа посочи, че първата партида ваксини от Китай “Sinovac” включва три милиона дози – те са за представители на рисковите групи и предимно медицински работници. 50 милиона дози ще бъдат доставени изцяло до края на февруари.

Освен това Турция планира да подпише споразумение с Pfizer и BioNTech през следващите няколко дни за доставка на още 4,5 милиона дози от следващото поколение ваксина, разработена от турско-германската двойка д-р Озлем Туречи и д-р Угур Шахин до края на март, каза здравният министър. Според него по-късно страната може да закупи още 30 милиона дози. Изчисленията на експертите са ясни: в Турция официално има 87 милиона души, следователно 50 милиона дози са почти 60% от ваксинираните. Този праг се счита само за прага на колективен имунитет. В резултат на това туристическата индустрия се надява да победи Covid-19.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията