Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна среща с представители на Обединение „Бъдеще за туризма“
Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна среща с представители на Обединение „Бъдеще за туризма“

София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представители на Обединение „Бъдеще за туризма“. Целта на дискусията бе обсъждането на актуалната ситуация в сектора и коментар на конкретни бъдещи инициативи, които да подпомогнат отрасъла, в продължаващата епидемична обстановка. От страна на обединението присъстваха Румяна Балтова и Павлина Илиева.

В новия проектобюджет на страната са предвидени 300 млн. лв. за продължаване на мярката 60 на 40, а работна група от експерти на Министерството на туризма и представители на отрасъла ще внесе предложенията на бранша по Плана за възстановяване и устойчивост на България, които засягат конкретно туристическата дейност, информира вицепремиерът.

Николова: Имаме готовност да осигурим над 3 хил. хотелски легла като буферна зона

Министър Николова коментира още, че след проведени множество срещи с представители на бранша бе очертана тезата, че за да получат туроператорите средства и Министерството на туризма да ги защити, е необходимо да имат мотивирани искания с финансови обосновки. В резултат е подготвена анкета, с която да бъдат събрани необходимите данни. Тя е публикувана на институционалната страница на Министерство на туризма, а срокът за изпращане на попълнените анкети от страна на туроператорите е до 12.11.2020 г. В постоянна връзка сме с колегите от Министерството на финансите, които са в готовност да разгледат на база съществуващите нормативни документи за държавните помощи как това да стане по оптималния начин, обясни още вицепремиерът. С представителите на организацията бяха очертани конкретни срокове за работа по тази инициатива с цел максимално бързо да бъде реализирана.

Министерство на туризма публикува Анкета за целите на планирането на нови мерки за подкрепа

По време на срещата по предложение на асоциацията бяха обсъдени съвместни инициативи, които да бъдат предприети за финансова и организационна подкрепа на бранша. Според представителите на обединението положителен ефект ще има възможността най-ранно предоставяне на информация при решения или намерения за въвеждане на мерки, ограничаващи пътуванията. Те считат още, че е добре да бъде изготвен общ протокол за организация на посещенията у нас в среда на Ковид-19. По думите им сега е моментът, в който трябва да се обърне внимание и на сивия сектор и контрола на работата му, като проблемът бъде коментиран и с представители на Комисията за защита на потребителите.

Анкета за целите на планирането на нови мерки за подкрепа

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията