Документалният филм „Кукери“ на The New Yorker пресъздава магията на българските традиции
Документалният филм „Кукери“ на The New Yorker пресъздава магията на българските традиции
Slide
Slide
Slide
Slide

Късометражният документален филм на Килиан Ласаблиер показва как една българска традиция е оцеляла през вековете и какво означава тя за днешните кукери

София. Един изненадващ филм постави част от културното наследство на България под светлината на прожекторите и със сигурност тепърва ще предизвика интереса на много пътешественици и търсачи на необикновеното. Документалният филм “Кукери” на Килиан Ласаблиер, заснет и продуциран от престижното американско списание The New Yorker, издание с близо 100 годишна история, пресъздава енигматичното чувство на традицията, предавана от поколение на поколение в България.

“Началните кадри на „Кукери“ са колкото спиращи дъха, толкова и странни. В едно офис пространство масивни фигури с високи цилиндрични глави стоят неподвижни, почти докосвайки тавана. Те са покрити навсякъде с косми, които изглеждат твърде дълги, за да бъдат наречени козина и изглеждат така, сякаш чакат – какво, не сме сигурни.” Това пише в статията си журналистът Мая Челси.

Режисьорът на филма Килиан Ласаблиер се докосва до магията на кукерите чрез снимките на френския фотограф Чарлз Фреже. Проектът включва изображения на маскарадни ритуали в цяла Европа, много от които имат предхристиянски корени; най-вече традицията кукерство, с нейните внушителни костюми, привлякла вниманието на Ласаблиер, пише още The New Yorker.

Ласаблиер прекарва месеци в планиране, посещава села в България, проучва, прави интервюта. Заснемането на филма обаче се случва за пет дни – в края на февруари и началото на март 2022 г. Тогава режисьорът и екипът му посещават седем различни села, сред които Разлог, Банско, Бела вода, Драгичево, Варвара, Калугерово, Ярджиловци и се среща с повече от четиридесет кукери.

„Накъдето и да се обърнете, камерата ви сякаш има история за разказване“, пише режисьорът за преживяването. Запустелите паметници от съветската епоха подчертават пейзажа, както и „селските къщи, изпълнени с живот и текстура“. За интервютата много от кукерите канят Ласаблиер и екипа му в дома си, където по стените висят маски и звънци, а на масата винаги има „бутилка домашна ракия“, пише още американското издание.

Една от жените, записани в документалната лента, описва какво точно е това, което кукерите се опитват да изплашат с танците си: „Злото е бедност“, казва тя. „Няма пшеница, царевица, картофи за ядене“. „Злото е, когато не искаме да сме заедно,“ допълва тя.

Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването осигурява допълнителна медицинска помощ по Черноморието

Саундтракът на филма е вдъхновен от „Мистерията на българските гласове“ – албум, включващ записи на автентични български народни песни.

В известен смисъл изглежда чудотворно и необикновено, че обичаят е оцелял толкова дълго – през османската окупация на България и по-късно през лагерите за принудителен труд под комунистическо управление, припомня списанието.

Сподели публикацията