Slide
Slide
Slide
Slide

София. И тази година през летния активен сезон ще бъдат подсигурени допълнителни медицински екипи по Северното и Южното Черноморие. Това се осъществява по инициатива на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, съвместно с местната власт по Черноморието и академичната общност в морските градове.

За да се случи това, днес беше подписан Меморандум за сътрудничество между ресорните министерства, болница „Пирогов“ и Област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево. В официалната церемония по подписването на меморандума участваха министърът на туризма д-р Илин Димитров, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, областният управител на Бургас проф. д. н. Мария Нейкова, изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, кметовете на градовете Созопол – Тихомир Янакиев, на Приморско – Димитър Германов и на Царево – инж. Георги Лапчев и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

Целта е с допълнителни екипи да се гарантира още по-адекватното оказване на медицинска помощ на туристите и българските граждани през натоварения летен сезон, като по този начин се отговори на очакванията на туристите, които предпочитат да пътуват до курорти, в които има добри условия, спокойствие и сигурност, в това число и медицинска услуга на високо ниво.

„Сигурността на туристите и оказването на адекватна медицинска помощ са основополагащи във всяка една туристическа услуга,“ подчерта министър Илин Димитров и допълни: „Не можем да говорим за туризъм без да говорим за осигурено здравеопазване и тук искам да благодаря на министър Меджидиев, който ни помогна миналото лято с допълнителни медицински екипи по Черноморието, а сега вече имаме едно дългосрочно решение. Той е истински приятел на туризма.“

В знак на признание към приноса и предприетите спешни действия министър Димитров връчи на своя колега, д-р Асен Меджидиев, символа на Министерството на туризма и на България – отличието „Златна роза“.

Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на туризма успяха в изключително кратки срокове да създадат необходимата организация, за да може на територията на град Приморско да започнат да функционират изнесени екипи на Спешна помощ. По този начин ще се осигури допълнителна възможност за осигуряване на бърза и качествена неотложна медицинска помощ по черноморските курорти, които в активния сезон значително увеличават числеността си.

Към момента за осигуряването на спешната помощ по южното Черноморие са разкрити филиали в градовете Царево и Созопол. За да се съкрати времето за пристигане на линейките, Филиалът за спешна медицинска помощ в Приморско, който беше разкрит вчера, 3 май 2023г., с решение на Министерски съвет, ще разполага с два екипа – един мобилен и един стационарен, който ще работи денонощно.

С подписването на меморандума днес се заявява общ ангажимент на държавната и местната власт да се положат максимални усилия, които да допринесат за развитието на извънболничната медицинска помощ на територията на общините Царево, Созопол и Приморско. Документът е и своеобразна декларация, която показва, че само с общите усилия на институциите може да се подобри качеството на предлаганите здравни услуги по Черноморието в активния летен сезон.

Предстои и разкриването на  Филиал за спешна медицинска помощ в град Сърница към Център за спешна медицинска помощ – Пазарджик.

Осигуряването на допълнителни екипи беше една от първите стъпки, които предприе служебният кабинет още при встъпването си в длъжност миналото лято. В началото на август десет спешни медицински екипа бяха командировани в к. к. „Златни пясъци“, Несебър и Приморско, за да подпомогнат колегите си по Черноморието в оказването на денонощна спешна медицинска помощ.

Сподели публикацията