Slide
Slide

София. Вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на земеделието Десислава Танева и народният представител Валери Симеонов дават брифинг в този час пред медиите във връзка с проведения днес Коалиционен съвет.

Изводът от Коалиционния съвет е, че имаме консенсус по всички мерки, заяви по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. За мерките и свършеното във връзка с извънредното положение, той използва цитат на Гьоте, който гласи, че предложения може да даваш само за работа, в която смяташ да участваш.

Томислав Дончев, вицепремиер: Ние сме на пизиция, че българския туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Причината да нямаме решение е неяснотата как и какъв летен сезон ще имаме. Ще разработим няколко алтернативни хипотези.

На Коалиционния съвет бяха детайлизирани други теми, включително отварянето на ресторанти, кафета, допълни Дончев.

Валери Симеонов, депутат: Ще се прилага използването на талони или купони познати със звучната българска дума ваучери за туристическите услуги. Групите хора, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени. Разбрали сме се те да важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш.

Най-вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици, допълни Симеонов.

Второто, за което се споразумяхме, е да направим жест към къщите за гости, малките семейни хотели – т.нар. микротуризъм. Ще бъде насочен към малките населени места, обясни Симеонов.

Категорично се разбрахме – плажните принадлежности за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), ще бъдат безплатни.

Разстоянието между масите в откритите заведения се променя от 2,5 на 1,5 м, защото ако остане в първия случай, е нерентабилно.

Последното споразумение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май, обясни Симеонов.

Очаквайте най-новите, най-актуалните, най-атрактивните предложения за ваканция в България през 2020 година.

Онлайн туристическото изложение „Резервирай в България“ ще се проведе в сайта bgtourism.bg и във фейсбук страницата facebook.com/bgtourism.bg на 8, 9 и 10 май 2020 г.

Участниците в първото издание ни дават самочувствието да предложим най-добрите оферти и дестинации за безопасна почивка в България!

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията