Снимка Руслан Йорданов, bgtourism.bg
Slide
Slide

Варна. Бюджетът за туризъм във Варна за 2020 година е в размер на 4,2 млн. лв. Предложението за разходите по бюджета, финнасиран с приходи от туристическия данък, бе одобрено на днешното заседание на общинските съветници от постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“. Близо 300 000 лева от туристическия налог, който ще постъпи в хазната, са насочени за реклама на туристическия продукт на Общината, като в това число влизат и участията в туристически борси и изложения. Изръжката на Туристически информационен център ще струва 123 587 лева.

Концесионерът на летищата във Варна и Бургас ще инвестира в тях 12 милиона лева през 2020 г.

1 432 200 лева са отделени за събития с местно и национално значение, които допринасят за развитието на туризма. В тазгодишния бюджет има заделени средства за нови туристически продукти, анализи, инициативи и събития, свързани с промотиране на туризма на територията на община Варна на стойност 100 000 лева. От местната хазна по 20 000 лева ще получат двете национални състезания „Най-добър млад хотелиер“ и „Най-добър аниматор“. 30 000 лева са планирани за популяризиране на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ в чужди ТВ програми. Фондацията на ваканционното селище ще получи и 15 000 лева за Празниците на гроздолечението. Бюджетът за безплатните пешеходни турове за индивидуалните туристи са на стойност 8 000 лева, като отделно 3 000 лева са насочени и за отбелязване на Международния ден на Екскурзовода. Местната управа ще подкрепи с по 20 000 лева провеждането на Черноморския туристически форум на Варненската туристическа камара, както и туристическото изложение „Туризъм ЕКСПО – Дестинация Варна 2020“ на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Близо 20 000 лева Варна плаща на консултант, който прави анализи на туристически пазар Германия.

Илин Димитров е новият председател на Варненската туристическа камара

Част от проявите в културния и спортния календар на Варна ще бъдат финансирани със средства от събрания от туризма данък. 520 000 лева е финансовата инжекция за Международен музикален фестивал. Близо половин милион лева ще получат още десетки международни и утвърдени прояви, които се превърнаха в емблема на Варна през годините. Един от проблемите, който туристите от чужбина посочват за България, е не добрата инфраструктура. Прави впечатление, че повече от половината средства в бюджета за туризъм – 2 185 192 млн. лв., ще бъдат инвестирани в поддръжката и изграждането на зелени площи, където има най-голям поток от туристи.

Вижте тук какъв е разчетът на разходите по бюджета за 2020 година, финансиран от туристическия данък, на 21-ва и 22 страница в линка ПРОЕКТОДОКУМЕНТ

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията