София. Собствениците на апартаменти, които се отдават под наем чрез платформите Airbnb и Booking, ще могат да извършват законно дейността си, само ако получат съгласието на 50% от съседите в блока. Това реши икономическата комисия в парламента днес, след като прие на второ четене промените в Закона за туризма.

Според последните поправки в закона, внесени от петима депутати от ГЕРБ, едно от условията, за да може да се регистрира апартамент, който се отдава под наем чрез Airbnb и Booking, е собственикът на имота да има одобрението на половината от съседите си, посочва economic.bg. По време на гласуването в комисията единствено депутати от БСП бяха против приемането на тези текстове.

Социалистът Димитър Дачев припомни, че през декември 2019 г. е излязло решение на Европейския съд, според което платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb не е брокер на имоти, а онлайн услуга. Той се обърна към министъра на туризма Николина Ангелкова с въпроса дали не се опасява, че България би могла да бъде глобена от Брюксел заради тези текстове. Ангелкова обаче заяви, че такива опасения няма, защото предложението е от депутати, а министерството само го е подкрепило, пише „24 часа“.

Припомняме, че в края на миналата година депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова внесоха предложение за задължително категоризиране на имотите за краткосрочно отдаване под наем по подобие на къщите за гости и хотелите, като при системно нарушение от страна на собственици на некатегоризирани обекти се предвиждаше спиране на достъпа до онлайн платформите.

След силния обществен отзвук изискването за категоризация отпадна, но остава задължението за регистрация на имотите в съответните общини на територията, на които се намират. Междувременно с промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс в края на годината парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочен наем да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA