Slide
Slide

Атина, Гърция. В рамките на форума на Световната организация по туризъм в Атина министър Стела Балтова се срещна с Марияна Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна. Министър Балтова отправи официална покана към г-жа Марияна Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна, да посети България. Двете се договориха срещата да бъде проведена в следващите седмици, преди средата на месец юли.

Министър Балтова изтъкна, че Украйна е важен туристически пазар и партньор за България. През 2019 г. Украйна се нарежда на 6-то място от всички страни по брой туристически посещения  у нас – над 471 000 са посетили страната ни с туристическа цел, което е увеличение с 24% спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните 10 години.

Българският министър посочи, че от 2018 година са проведени две комуникационни кампании, насочени към пазар Украйна, като втората все още продължава до септември 2021.

Министър Балтова и Марияна Олескив обсъдиха започването на редовни сесии на съвместната работна група в туризма. България може да бъде домакин на първата присъствена сесия, ако епидемичната ситуация го позволява, каза българският министър. Ако пък ситуацията не го позволи, двете се съгласиха сесията ще бъде организирана онлайн. Подновено беше и предложението за организиране на двустранен туристически форум в България.

В разговора с председателя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна беше обсъдена и ситуацията със затрудненото транзитно преминаване на украински туристи през Румъния. По-рано, в търсене на решение, министър Балтова обсъди проблема и с румънския държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на икономиката Пол Ене.

По време на 66-та сесия на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) министър Балтова проведе среща със своя колега Ахмед Ал-Хатийб, министър на туризма на Кралство Саудистка Арабия. Той поздрави министър Балтова за постигнатия успех и признание за държавата ни, след като България единодушно беше избрана за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на СОТ за предстоящия двугодишен мандат на комисията. На свой ред българският министър поздрави своя колега за откриването на първия регионален офис на Организацията в Рияд.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията