Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg – Николай Йотовски, мениджър в „Руал Травел“

– Г-н Йотовски, от колко години „Руал Травел“ изпълнява програми от България към Русия?
През тази година „Руал Травел“ чества 30 години от създаването си. През този дълъг период, туpоператорът беше позициониран в предлагане на европейски дестинации, основно Франция и Италия, където и сега можем да кажем, че сме лидери на пазара. Но пазарът на туристически услуги е много динамичен и за да удовлетворим желанието на клиентите си, през последните 5 години вече предлагаме с голям успех и дестинации извън Европа.
Може да се каже, че Русия беше пилотния ни проект за тази промяна. С партньорите ни често си спомняме за първата ни група през 2016 г., когато стискахме палци да изпратим 20 човека, а в крайна сметка направихме 4 групи по 40 човека всяка.

-За този период колко български туристи приблизително е обслужила компанията Ви?
За Русия интерес има от април до края на септември. От 2016 до 2019 г. през тези месеци успявахме да реализираме минимум по две групи, всяка по около 50 човека, а през юни всяка година правихме по 4 групи. Наистина за 4 години

броят на обслужените туристи е огромен,

над 750 средно годишно.
Може би тук е мястото, където трябва да отбележа, че в Русия трябва да се пътува организирано, с туроператор. Особено, ако говорим за Москва и Санкт Петербург. Ако предварително не са организирани посещенията на туристическите обекти, хората рискуват да пропилеят повече от половината от времето си по опашки за музеите и в градския транспорт. А някои от посещаваните места са извън градовете и са по-труднодостъпни. Разстоянията са наистина огромни за нашите представи.

България предложи на Русия да изпрати делегация за инспекция на черноморските курорти

Към Русия има огромен интерес от страна на българите. В групите ни пътуват хора от различни възрасти. Освен тези, които преди много години са били в Русия, има и много млади хора, които искат да посетят страната. Самият аз много често пътувам с групите и от разговорите ми с клиентите мога спокойно да заявя, че българите имаме много положително мнение за Русия. Както и руснаците за нас. Като видят екскурзовода с българското знаме – всички много ни се радват, поздравяват ни и ни заговарят. А в края на пътуването много от клиентите ни изразяваха желание да се запишат и за други наши програми за Русия.

При толкова много обслужени туристи,

нямаме нито едно оплакване от клиенти,

а напротив – много често получаваме благодарности и похвали за програмата и начина на провеждане на екскурзията, екскурзоводите, хотелите.
Групите ни бяха запълнени месеци преди датата на отпътуване. Интересът към дестинацията е наистина огромен и в момента, когато нямаме възможност да изпращаме туристи в Русия.

-Каква част от резервиралите пакети до Русия са запазили своите резервации и са ги преместили за по-късни дати предвид липсата на полети?

Може да се каже, че над 80% от клиентите ни, записани за Русия през 2020 г. получиха ваучери, които желаят да използват за Русия и никъде другаде. Те с нетърпение очакват страната да се отвори, за да реализират така чаканата екскурзия, за много от тях това е дългогодишна мечта. Много малка част използваха ваучерите си за други дестинации, но всички те също очакват отварянето на Русия, за да я посетят. Единици бяха тези, които пожелаха връщане на сумата.

-Какво включват Вашите програми?
Най-добре продаваната ни програма разбира се е 8-дневната „Москва и Санкт Петербург“. Програмата ни е доста наситена, посещават се всички места, без които не може да се добие пълна представа за тези градове – Кремъл и Третяковската галерия в Москва и Ермитажът, Царско село и Петерхов в Санкт Петербург. Освен това в тази програма имаме и тур по станциите на московското метро, разходка по ул. „Арбат“ в Москва и Петропавловската крепост, Исакиевския събор, известната църква „Спас на Крови“ и разходка с корабче по р. Нева и каналите на Санкт Петербург. А между Москва и Санкт Петербурт посещаваме най-святото място за всеки руснак – „Свето-Троицката Сергиева лавра” в Сергиев Посад. А за тези, които имат сили, а те са наистина много, предлагаме вечерта разходка с корабче по Москва река, посещение на балета „Лебедово езеро“, руска фолклорна вечер и разбира се нощен тур на Санкт Петербург с наблюдаване на вдигането на мостовете над р. Нева. И винаги намираме малко свободно време за посещения на други интересни места, извън програмата, както и за приятна вечерна разходка, за да усетим атмосферата на тези прекрасни градове.
Друга интересна програма е „Нова година в Москва и Санкт Петербург“. Отново се връщам през 2016 г., когато решихме да се престрашим да предложим тази програма. За нас по това време на годината в Русия е много студено и не вярвахме, че някой би се престрашил. А в крайна сметка тръгнаха близо 70 човека.

Времето изобщо не беше толкова студено, Москва и Санкт Петербург са прекрасно украсени, няма навалици в музеите и всички се върнаха много доволни.

Естествено новогодишната ни програма е по-лежерна откъм културни забележителности и по-богата на изживявания. Имаме разходка с „Руска тройка“, мастър клас за приготвяне на пелмени, дегустация на водка, обеди в интересни типични ресторанти. Като цяло програмата е много пъстра, а туристите се забавляват през цялото време.
Други програми, които реализирахме, не толкова масово бяха „Речен круиз по р. Волга“ и „Златният пръстен“.

А през 2019 г. разнообразихме предлагането с нова програма „Москва и Байкал“, но поради пандемията не успяхме да я реализираме. Надяваме се тази година да успеем, защото имаме сформирана вече група.


Отписахме и юни, надяваме се поне юли месец Русия да бъде отворена за български туристи.

-Русия обяви електронни визи, кога се очаква да бъдат реализирани?
Електронните визи, които бяха обявени от началото на тази година, за съжаление все още не сме ги виждали. Системата е затворена и няма начин те да бъдат направени. Още по-лошото е, че няма никаква яснота кога ще имаме възможност да правим тези визи. Полетите между България и Русия не са възобновени, но и тук по-лошото е, че няма никаква официална информация кога това ще се случи. България вече издава визи за руски граждани и искрено се надяваме, че ще бъде спазен принципа на реципрочност и ние също ще можем да пътуваме до Русия. Но тези отношения се уреждат по дипломатически път. Ние туроператорите в момента сме потърпевши от така създалата се ситуация. Потърпевши са и нашите клиенти.

България и Русия дадоха позитивен знак за възстановяване на високите нива в туризма, има голям интерес към делови и здравен туризъм

Малко е необходимо да бъдат върнати и дори надвишени нивата на туристите между България и Русия. Имаме най-важното – интерес от страна на туристите и от двете държави, дългогодишни транспортни връзки, сравнително бърза и лесна визова процедура. Сега единствено трябва да има разрешение за полети между двете страни и да се издават туристически визи. От там нататък туристическия бизнес си знае работата, а смятам, че интересът на туристите след дългия период на ограничения и забрани за пътувания е нараснал значително. Както българите са нетърпеливи да тръгнат към Русия, така и руснаците биха предпочели нашето Черноморие пред Крим и Сочи. А още повече говорим за страни, където реално животът си върви почти както преди пандемията – хотели, ресторанти, музеи, магазини функционират напълно нормално.
Затова очакваме малко усилия на дипломатическо ниво, за да възобновим туристопотока между България и Русия.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията