Снимки Денислав Алексиев
Slide
Slide
Slide
Slide

Одрин. Хиляди гости очаква турският град Одрин за двата големи пролетни празника в региона – Какава и Хъдреллез.

„Хотелите в Одрин са запълнени. В пансионите също не останаха празни стаи. Местата за 5 и 6 май се резервираха още преди месец и половина. Очакваме през тези почивни дни в града да пристигнат хиляди туристи от цялата страна, както и от чужбина за нашите традиционни празници Какава и Хъдреллез”, каза Бюлент Йониз, управител на одрински хотел, съобщи БТА.

Какава и Хъдреллез са сред най-живописните и колоритни празници, посветени на пролетта, които се празнуват в пограничните окръзи Одрин и Къркларели в Западна Турция. Те са включени и в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство в Турция. Какава се счита за ромски празник, а Хъдреллез съвпада с християнския Гергьовден на 6 май.

„С всяка изминала година тези празници стават все по-популярни както в Турция, така и в съседните страни. Те са прекрасна възможност за популяризиране на нашия град и традициите му”, казва Мевлют Гюн, учител по математика.

“Комшиите от България не пропускат тези празници, най-многобройни в града по това време са българските групи. Географската близост, зачитането на мюсюлманските и на християнските традиции – в Одрин има две български църкви – привличат хората от двете страни на границата”, казва Несрин Субашъ от туроператорска фирма.

Хиляди българи избраха в съботния ден да отидат на шопинг туризъм в Одрин и Къркларели (снимки)

Стартът ще бъде даден в петък, 5 май, в 18 часа. В местността Сарайичи, която представлява голям стадион на открито и където се провеждат ежегодните мазни борби, ще бъде запален огънят Какава в присъствието на официални представители на Одрин, гости и граждани от 7 до 70 годишни.

“Традицията на запалването на огъня Какава и прескачането на пламъците е от 1400 години. Пламъците символизират идването на пролетта, приятелството и братството. Това е среща на хората, които искат винаги на земята да има мир. Прескачаме огъня, хиляди хора танцуват, пеят и се веселят под акомпанимента на тъпани и зурни. Сутринта на 6 май младите момичета обличат сватбени рокли, а момчетата най-хубавите си дрехи и отиват на брега на река Тунджа, където отправят пожеланията си“, разказа известният с колоритността си черибашъ (старейшина) на ромската общност в Одрин Фикри Оджак.

Прескачане на огъня, забавления, музика и танци в ритмите на ромската музика съпровождат проявите през двата дни на празниците.

Името Хъдреллез идва от легендата за двама братя – Хъдър и Иляз, които се считали за покровители на хората, животните и реколтата. Двамата братя пътували много, но всяка година в един определен ден, 6 май, се събирали на богата трапеза, на която разказвали кой какви добри дела е направил през изминалата година. Денят се приема за празник на пролетта, която е предвестник на плодородното лято.

Сподели публикацията