Slide
Slide

Културата и духовността сближават и са единственият път, който не е миниран от омраза и разделение, убедена е Илияна Йотова

Лондон. Изложба с основно участие на Панагюрското златно съкровище откри вицепрезидентът Илияна Йотова в Британския музей в Лондон. Една от най-значимите археологически находки в Европа – това е изключителното Панагюрско съкровище. С тези думи директорът на Британския музей Харвинг Фишер се обърна към вицепрезидента Йотова.

“Благодаря на световната съкровищница Британския музей, че прие златната визитна картичка на България Панагюрското съкровище”, заяви Илияна Йотова. Тя изтъкна усилията на българския посланик в Обединеното Кралство Марин Райков за осъществяването на проекта. “Без Националния исторически музей тази изложба с участието на България не би била възможна”, подчерта вицепрезидентът. В българската делегация за откриването на изложбата бяха представители на НИМ, както и служебният министър на културата Найден Тодоров. Предстоят редица съвместни инициативи на Националния исторически музей и Британския музей.

“Толкова много дължим на музейните специалисти, на учените – те ни помагат да откриваме и разчитаме това, което са ни завещали древните. Колкото е по-голяма и тясна мрежата помежду им, толкова тези уроци ще бъдат по-близки до всеки от нас”, заяви вицепрезидентът.

“Изложбата показва, че историята се пише не от битките и копията, а от културните и духовните влияния. Всеки предмет е капсула на вечността”, посочи Йотова в приветствието си.

“В трудния и тревожен свят, когато вместо мостове, градим стени помежду си, културата и духовността сближават хората и са единственият път, който не е миниран от омразата и разделението”, изтъкна вицепрезидентът.

“Във всеки детайл на Панагюрското съкровище има много мисъл и идея, чрез тях успяваме да надникнем в света на древните траки – един народ в основата на българската история”, посочи Илияна Йотова и покани присъстващите да посетят България, за да усетят атмосферата на древните цивилизации по българските земи. “Учените по света казват, че на всяка трета крачка в България се натъкваш на различни артефакти от античния период до ден днешен”, подчерта вицепрезидентът.

Сподели публикацията