Slide
Slide

Варна. Уникална ботаническа градина с редки растителни видове от 6 континента е създал близо до Варна Иван Иванов. Той е от село Гроздьово, община Долни Чифлик, а градината се намира в двора на къщата му в селото, съобщава БНР. Нарекъл е мястото „Маргарита“, защото в света има голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси, които се казват така.

Първият камък в градината е положен през 1999 година, което може да се приеме за начало на създаването й, разказа за радио Варна Иван Иванов. Той се занимава с отглеждането на растителни видове откакто се помни.Завършил е специалност “История и география” в Шуменския университет. Защитава дипломна работа на тема „Климатични предпоставки за отглеждане на субтропични плодни дървета в България”. Автор е и на книгата „Отглеждане на цитруси на открито в България”. Живее в България и САЩ, като в родината се прибира през пролетта. Когато е зад граница за градината се грижи майка му.

Първите туристи започват да посещават градината от 1999 година. Тогава започва и същинското изграждане на инфраструктурата в нея – алеи, площадки, зона за отдих, санитарен възел и др. Отваря за посещения от май месец, но при топло време, като тази година, ще отвори през април.

Най-трудно е да се каже колко вида растения има в градината, споделя Иван. Тя има и научно-изследователска цел и в нея постоянно се експериментира със субтропически видове.

Най-уникалното растение е това, което е направило най-силно впечатление на отделния турист. Обикновено туристите се впечатляват най-много от палмите, защото те са типични представители на южната флора. През есента посетителите на градината се възхищават на цитрусовите плодове – портокали, лимони, мандарини, защото почти никъде не може да се види цитрусов плод на дърво посред двора.

Почти всичко в градината се доставя от чужбина, разказва още  Иван Иванов. Има връзки с негови колеги от целия свят. Последното, което е изпратил за Ботаническата градина е семе на кашу от горичка край Малайзия и Тайланд. Това семе ще е първото експериментално за територията на нашата страна и е едно най-студоустойчивите видове.

Новото тази година ще бъде построяването на сектор „Тайландска градина“ с много вода в нея, допълва създателят на ботаническия рай в село Гроздьово.

От тази година в градината ще се посрещат туристи и вратите ще са отворени за всеки.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията