Slide
Slide

София. Хотел „Рила“ в центъра на София да бъде съборен и на негово място да бъде построена нова сграда. Това предвижда нов проект, поръчан от собственика му. Тя ще е жилищна и ще запази същия обем и височина на сегашната, обясниха пред „Дневник“ от „Ателие Серафимов архитекти“ (АСА). Те са получили задание от собственика „Рила-център“ ООД за концептуална разработка за „евентуално изграждане на 11-етажна жилищна сграда“.

Процедурата още е в начална фаза – инвестиционно намерение, което трябва да премине одобрения през Столичната община. Първо – през Направление „Архитектура и градоустройство“, а след това да се изготви Работен устройствен план, в който подробно да бъдат включени всички параметри на бъдещото строителство.

„Преди месец изпратих предписание на собствениците на хотела да си оправят фасадата – има паднали плочи от облицовката. Те дойдоха да кажат, че направо ще го събарят и ще строят нова сграда“, каза Трайчо Трайков, кмет на район „Средец“ от „Демократична България“, пред журналисти преди две седмици.

Сградата била построена по проект за хотел на морето

„Дневник“ потърси повече информация за статуса на проекта и статута на сградата.

„Тя не е паметник на културата“, обясни арх. Светла Тихолова, която е автор на Подробния устройствен план на зона „Център А-юг“. Той обхваща историко-археологическия резерват „Сердика-Средец“, в който влиза и пространството на хотела и градинката пред него. „През 1962 г. се е налагало много бързо да бъде построен хотел в София и тогава са имали готов проект за хотел на морето. Построили са два – там и копие тук, в центъра на столицата“, разказа арх. Тихолова.

Сградата в заобикалящата я среда

© Point of view

Сградата в заобикалящата я среда

Разпределението на сградата е хотелско и е с много балкони, което не е подходящо за градския център. Това ограничава възможностите за промяна в предназначението – за жилища, коментираха архитекти пред „Дневник“, попитани налага ли се сградата да се подменя, за да се превърне в жилищна.

Действащото сега разрешение е за 11-етажна пристройка върху стария „Буда бар“

През ноември 2018 г. общината одобри друг проект за трансформация на хотел „Рила“, който е действащ и може да бъде приложен. Той предвижда запазване на сегашната сграда и изграждане на 11-етажна пристройка от страната на ул. „Леге“ – върху мястото, където се намираше заведението „Буда бар“. Негов автор е арх. Илиан Илиев, ръководител на студио „Планинг“. Новото намерение на собствениците на хотела сега е цялата сграда да се събори и да се изгради изцяло нова върху същото строително петно.

В момента собственикът на хотела има разрешение за пристройка от страната на ул. "Леге" - визуализация

© Капитал

В момента собственикът на хотела има разрешение за пристройка от страната на ул. „Леге“ – визуализация

По Общия устройствен план на София този имот е с максимално допустима разгъната застроена площ до 18 000 кв.м, а строителното петно – 2300 кв.м.

„Обемното решение е идентично със съществуващата сграда на хотела и е комбинация от два правоъгълни обема, представляващи високо тяло с лице към ул. „Позитано“ и ниско тяло, долепено на калкан с ниското тяло на сградата на бившия „Кореком“, обясниха проектантите от „АСА“. (На практика това явно ще повтаря част от проекта за реконструкция в задната му част – вижте снимката на предишния проект.)

Така ще изглежда новата сграда на мястото на хотел "Рила" - визуализация
Така ще изглежда новата сграда на мястото на хотел „Рила“ – визуализация

„Съществуващата сграда е на 10 хотелски и един технически етаж. Бъдещото застрояване предвижда „стъпка“ в границите на петното на съществуващата сграда и височина 11 етажа, ситуирано при спазване на всички нормативни отстояния към съседните сгради, както и при спазване на максимално допустимите РЗП и стъпка на застрояване за имота“, пишат в писмените отговори до „Дневник“ от „АСА“.

Подземни паркинги и археология в района

В проекта се предвиждат близо 50% повече паркоместа от изискваните минимални норми. Подземните гаражи няма да са дълбоко разположени и няма да навлизат под нивото на сегашната сграда, обещават в концептуалната разработка проектантите. Те прогнозират, че с тях сериозно ще се намали броят на паркиращите сега в квартала около хотела.

Има ли риск при строежа на подземни паркинги за археологията в района е един от въпросите, тъй като през 50-те години археолози са установили, че под градинката срещу хотела е източната крепостна стена на антична Сердика и една от наблюдателните кули на римския град.

Всички дейности, свързани с наличието на евентуална археология, са отговорност на собственика и се извършват под наблюдението и указанията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), уточниха проектантите от „АСА“. Те обмислят при нужда вариант подземните паркинги дори да бъдат разположени много дълбоко – под археологическия пласт, за да го запазят.

„Нашата роля като проектанти е да съхраним съществуващия характер на заобикалящата ни градска среда. Особено внимание обръщаме на запазването на съществуващата растителност, развиването на нова и обвързването й със съществуващата градина“, твърдят проектантите.

Поглед към хотела и сградите зад него от друга гледна точка

© Point of view

Поглед към хотела и сградите зад него от друга гледна точка

Градинката отпред не е част от терена на хотела. Тя е общинска собственост и отговорността за нейното опазване и поддържане е на Столичната община. Според арх. Тихолова е добре обаче преди новия строеж да се провери кое или кои от тези антични съоръжения би могло да се разкрие и експонира в градината.

Кой е собственикът на хотел „Рила“

Хотелът беше с особен статут през комунистическия режим. Там се настаняваха делегатите на конгресите на БКП, а в кухнята целогодишно се приготвяше храна за вкъщи на семействата на членовете на ЦК – партийното ръководство.

След промените в хотелските стаи се настаниха офисите на много фирми. През 2000 г. сградата бе купена от фирма, която през няколко дружества се свързваше с Васил Божков, според проучване на „Капитал“. През ноември 2017 г. тя я продаде на „Рила-център“ ЕООД. Негов собственик е „Пропърти груп България“, основано от израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай. И двете фирми са представлявани до 2018 г. от Деян Трендафилов Лазаров, който се свързва с Евелин Банев-Брендо чрез други фирми. Той обаче бе сменен и този пост вече се заема от друг човек.

В момента хотелът работи и като хотел, някои други части се ползват за офиси. На приземния му етаж има луксозен ресторант с бар и нощен клуб.

„Дневник“ потърси фирмата собственик на адреса на регистрацията й – кантората на адвокат Марина Поптодорова. Оттам обясниха, че наистина на този адрес е регистрирано дружество „Рила-център“, но тук няма нито техен офис, нито техен представител. До редакционното приключване на текста „Дневник“ не успя да се свърже със собствениците за повече информация около промяната на проекта. Главният архитект на София Здравко Здравко също не отговори на въпросите на „Дневник“.

Хотел "Рила" - март 2020

© radian.bg

Хотел „Рила“ – март 2020

Хотелът, погледнат от задната му част

© Point of view

Хотелът, погледнат от задната му част

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията