Slide
Slide

Бяла. Нов международeн проект, по който работи община Бяла, предвижда развитие на екотуризма в региона. Целта му е да се създадат нови възможности за разнообразяване на този вид туризъм, като се грижи за баланса на защитата и използването на природните и културните ресурси. Това стана ясно от провеждащата се в Бяла международната среща по проект „Екотурнет /Развитие на мрежата за екотуризъм в Черноморския регион“. Той е на стойност над 795 хил. евро и е финансиран от Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“.

Водещ партньор е Областната администрация Шиле – Истанбул, Република Турция. Партньори са Регионалната агенция за развитие на регион Запорожие – Украйна, Община Ксанти – Република Гърция, Фондация „Кавказка околна среда“ – Грузия и варненската Община Бяла. Продължителността на проекта е 24 месеца.

“Община Бяла като партньор по проекта разполага с бюджет от 133 хил. евро и предвижда да изгради нова инфраструктура, която включва 2 велосипедни маршрута, кула за наблюдение на птици по миграционния им път Виа понтика и 9 места за отдих по трасетата на велосипедните маршрути”. Това съобщи пред БНР-Варна Коста Стоянов, координатор по проекта от страна на община Бяла. Предвижда се организирането и на фестивал с трансграничен ефект, в който ще вземат участие представители на всички партньори.

Водещият координатор по проекта от турска страна Ялмаз Куркмаз от Истанбул допълни, че всички страни ще имат полза от проекта и ще доразвият туристическия си бранд.

Мнението на представителите на местната администрация в Бяла е, че този интересен проект ще бъде надграждан, защото освен съоръженията, които ще бъдат създадени, ще се наблегне и на подходящата реклама. Ще се работи и за развитието на нетрадиционните форми на туризъм. Освен археология и история в Бяла може успешно да се развиват еко и поклонническият туризъм.

Сподели публикацията