Slide
Slide

1. Октоберфест в София

Първият уикенд на октомври вече чука на вратата ни. В Германия и на много места по света се провежда Октоберфест. Ако сте в България, то нашето първо предложение е да посетите биреният фестивал в City Stage в София.

Това е последната ви възможност да се насладите на най-добрата баварска наливна бира в столицата ни Dimpfl Bräu. В комбинация с немски наденички, приятна музика и добра компания, вие ще си подарите един забавен уикенд в София.

2. СПА уикенд и Парна баня близо до Варна

Няма значение какво е времето. По всяко време Вие можете да се поглезите с Вашето семейство или приятели, да си подарите една гореща сауна, парна баня или други СПА процедури във ваканционно селище „Терма вилидж“, което е само на 30 км от Варна и Добрич.

Парната баня представлява форма на термотерапия. Класическата парна баня е топло и влажно, затворено помещение, в което топлината стига до ок 40 – 50°С. Помещението е замъглено от пара и влажността на въздуха е 100%. Парната баня осигурява релаксираща и успокояваща атмосфера. В съчетание с тиха релаксираща музика и впръскването на различни аромати, парната баня облекчава стреса и помага да се отпуснем напълно.

Парната баня осигурява обилно изпотяване, което спомага за прочистване на кожата и потните жлези. Също така отпуска мускулите и стимулира кръвообращението. Помага при лечението на респираторни заболявания. Парната баня се използва при процедури за отслабване, подобряване на обмяната на веществата и еластичността на мускулите. Дори при леки мускулни травми има лечебен ефект. Парната баня се съчетава идеално с всички спа процедури , но може да се използва самостоятелно.

3. Фестивал на Мамалигата до Русе

Фестивалът „Мамалига“ се провежда за седми пореден път и е част от културния календар на община Тутракан.
Фестивалът се провежда всяка година в първата събота на месец октомври. Тази година ще се проведе на 05.10.2019 г., съобщават организаторите. Фестивалът започва в 10 часа на площада пред читалището в с. Нова Черна.

От 10.30-17.30 ч. ще се изявят 35 самодейните колективи, 15 индивидуални изпълнения и 2 дуета от област Силистра, Русе, Велико Търново, Търговеще и Разград. В 11 часа е кулминацията на феста – конкурсът „Най-вкусна мамалига“, в него ще участват осем майстори – любители, включително и гости от Румъния. Те ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател гост-готвач Иван Звездев.
В 12.00 ч. започва конкурса „Надиграване“ детски клубове за изучаване на народни танци, а в 12.30 ч. за доброто настроение на гостите и участниците ще се погрижи Дафина Димитрова.

4. „Изграждаме заедно: Град на децата“ в Пловдив

Всяка събота през октомври родителите могат да включат своите деца над 6-годишна възраст в една интересна инициатива в Пловдив, да ги присъединят в архитектурна работилница, която ще се проведе в „Град на децата“ на Младежки хълм. С подкрепата на професионалисти – архитекти, децата ще участват активно в различни строителни ателиета, където ще могат да създадат града на своите мечти. Събитието е от 11 до 13 часа, а входът е свободен.

5. Разходка в Екопарк Геранеа близо до Албена

Екопарк „Геранеа“ – красиво, вдъхновяващо и зареждащо с позитивна енергия място. Далеч от градския шум и замърсения въздух времето е съхранило китно местенце, където животните тичат на воля, а цветята танцуват под звучите на малките добруджански щурчета. Още траките са останали очаровани от тази местност и са я нарекли „Долината на пролетта“ заради мекия климът и вечнозелената природа, а римляните й дали името – „Гераниум“ – здраве.

Eкопарк „Геранеа“ е едно от малкото красиви места за разходка сред дивата природа. Туристическата забележителност се намира само на 5 км от курорта „Албена“

Екопаркът се намира в непосредствена близост до селата Оброчище, Църква и Ляхово. Само на 5 км от курортите Албена и на близо 15 км от Златни пясъци и на 35 км от Варна. Обхваща заградена територия от 7000 декара.
Стопанството има впечатляваща селекция от животни – 170 красиви елени-лопатари, над 250 муфлона, близо 50 сърнички, 50 камерунски козички, над 300 глигана и още много, много други видове животни.

Екопарк „Геранеа“, снимка Daniel Stoenciu

В парка туристите ще могат да усетят реално живота, който кипи в незастроените зони на Добруджа.
Девствената природа и непредсказуемостта на дивото, предоставя незабравимо преживяване за всички българи и гости на страната ни.
За целта са изградени 7 вишки, от които туристите могат необезпокоявано и безопасно да наблюдават животните, които се движат свободно. Eкопаркът работи целогодишно, а посещенията стават само чрез резервация на мобилен номер: 0877 55 15 55.

Доха е най-подходяща за почивка от октомври до април! БГ туристи: „В момента тук морската вода е като чорба“

Сподели публикацията