Slide
Slide

Гост в рубриката „На първа линия в туризма“ в Bgtourism.bg е основателят на „Исторически парк“ – Ивелин Михайлов

– Г-н Михайлов, поздравления за втория рожден на „Исторически парк“! Какво означава за Вас този мащабен проект и какво Ви вдъхнови да го реализирате?
Здравейте г-н Йорданов! Благодаря за поздравленията! “Исторически парк” е не просто проект, а той е дух, вдъхновение и надежда за бъдещето. Преди много години прочетох в трудовете на един велик икономист, който е и съветник на американски президиенти, че

инвестициите в историята са инвестиции в бъдещето на един народ.

Реших да се захвана с тази огромна задача, защото видях, че малко по малко се стопява вярата на българите в своята роля на този свят. Когато спояващия елемент изчезне, тогава и народа изчезва. Ще се радвам да успея и да вдъхновя млади и стари за много нови подвизи.

Исторически парк отбелязва своя втори рожден ден с колосален античен и средновековен фестивал

– Защо точно на това място избрахте да изградите „Исторически парк“?
Когато избирах място за парка се съборазявах с две неща – локация и наличието на вода. Местоположението на обекта е много важно за чуждите туристи, защото те нямат този подтик да търсят нашата история и много често прекрасни исторически обекти остават в страни от туристическите потоци. За да можем да привлечем и впечатлим чужденците е необходимо да ги улесним максимално.

Паркът се намира на магистрала “Хемус”, като е на 15 минути от летище Варна, на 40 минути от пристанище и на 10 минути от ЖП гара Провадия. От тук минават голяма част от румънските туристи, както и много руски и украински.

Наличието на вода ни позволява да имаме хубави градини,

които да създават една величествена и въдхновяваща атмосфера за посетителите и работещите в обекта.

– Кои са най-трудните и най-хубавите моменти от началото на проекта „Исторически парк“ до днес?
Най-трудните ни моменти са свързани с голямата атака срещу нас от страна на Икономедия груп, която издава вестниците Капитал и Дневник. Това и досега ни пречи в контактите ни с партньори, банки и клиенти. Най-хубавите моменти са доволните посетители, които се променят, когато излизат от парка. Тогава разбираме, че всичко, което правим има смисъл.

Хари Теохарис пред Bgtourism.bg: Фокусираме се върху безопасността и здравето на хората! Достъпът на Гърция до ресурсите на Фонда за възстановяване е значителен успех

– Поетапно се реализира проекта. Какво предстои да изградите и кога очаквате да бъде завършен изцяло? Световната пандемия пречи на Вашите планове?
Самият парк е огромен и когато е готов, така или иначе ще може само малка част да се обходи от него за един ден и затова решихме да го отваряме на части. Входът е по-нисък сега и ще се увеличава с отварянето на нови обекти, така че един посетитетел само може да спечели от посещението си преди да е готов целият парк.

Тази година ще откриваме Второ Българско царство, следващата Първо Българско царство, а накрая ще бъде и римската епоха. Коронавирусът ни пречи на приходната част, но на строителството не ни е попречил още. По-скоро отражение оказва голямото повишение на цената на строителните материали, което ни затруднява, но не можем да разчитаме, че всичко ще бъде лесно. Нашите предци са се борили с какви по-големи трудности. Така че действаме и мислим как да се случат нещата.

– Днес Вие имате един прекрасен екип, който е отдаден на каузата „Исторически парк“. Имате и огромен брой акционери, които Ви се довериха. Те на какво могат да разчитат от Вас, защото през годините сме срещали много разочарования, но до момента Вие показахте, че сте отговорен и последователен.
Благодарен съм на всеки, който е повярвал в идеята и е дал сърце и душа, за да стигнем дотук! “Исторически парк” е за всички тях и тяхната отдаденост доказва неговата сила. Във всеки един момент от живота ми хората, с които работя могат да разчитат, че ще дам всичко, на което съм способен без да се жаля и да почивам.

За мен има само един път в живота и той е напред.

Всяко започнато и обещано нещо трябва да се доведе докрай.

– Какви цели Вие като основател на „Исторически парк“ си поставяте?
Целите са

да върна вярата на българите, че и преди и сега ние определяме съдбата си.

Щом ние, едни обикновенни хора можем да сътворим такива чудеса, то всеки може да го направи. Искам парка да вдъхновява хората и да ги подтиква към действия.

– В България има много красиви места. Кои са любимите дестинации и туристически забележителности, които обичате да посещавате?
Всяко кътче в България ми е любимо. Не мога да кажа, че едното ми харесва повече от другото. Има толкова много непосещавани от мен места, че изпитвам горещо желание да ги посетя един ден всичките.

Затова не обичам пътуването в чужбина, а си обикалям из България.

– Изкушавам се да Ви задам и още един въпрос, защото Вие познавате отлично фактите в българската история. Как може да бъде решено разногласието в исторически план със Северна Македония и как един турист от Северна Македония ще се почувства, ако посети Исторически парк?
Разногласията винаги са между политиците, а не между хората. Нека станем едно прекрасно място и съм сигурен, че всички българи по света ще поискат отново да са българи. Мисля, че всеки гражданин на Северна Македония ще се почувства горд, че е жител на Балканския полуостров и е част от тази велика история.

– В България всички разбират от политика, футбол и туризъм. Предстоят избори, сега се провежда и европейско първенство, намираме се и в разгара на летния туристически сезон. Вашите съвети, очаквания и предложения като доказан човек, професионалист и основател на „Исторически парк“ относно ангажираността ни към вота, към отношението във футбола и за развитието и брандирането на страната ни като дестинация за целогодишен висококачествен туризъм.
Отностно политиката и футбола съм невеж.

За лицето на страната отговаря всеки един от нас със своите действия.

Бъдещето на името България зависи от нашите действия днес. Ние се борим всеки българин да е горд от своята държава и произход. Вярвам, че повече хора ще ни последват. Желая на всички читатели на Bgtourism.bg да си изкарат едно незабравимо лято и да заредят за здрава работа след това!

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията